20.5.20

Παμποντιακή: Η κυβέρνηση να προωθήσει έμπρακτα την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας





Στην σκιά της πανδημίας του COVID-19 και τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας, πραγματοποιήθηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, την Τρίτη 19 Μαΐου, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, οι εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Κείμενο Θοδωρής Ασβεστόπουλος – Φωτογραφίες Συμεών Πεΐμανίδης


Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 7 το απόγευμα με την αλλαγή της προεδρικής φρουράς, στην οποία κάθε χρόνο τέτοια μέρα συμμετέχουν και εύζωνες που φέρουν την στολή του Πόντιου αντάρτη, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας του Ηλία Υφαντίδη, ο οποίος απέδωσε το παραδοσιακό τραγούδι “Αητέν’ς επαραπέτανεν”, μια ωδή στον Άγνωστο Στρατιώτη.


“Δεν ξεχνάμε τους αγώνες των γενοκτονηθέντων προγόνων μας και υποσχόμαστε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος μας ότι θα ακολουθούμε το παράδειγμα τους για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της εγκλήματος της Γενοκτονίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και θα καταδικάζουμε κάθε Γενοκτονία που έχει συμβεί σε ολόκληρο τον κόσμο”, ήταν το μήνυμα των διοργανωτών.


Ακολούθησε επιμνημόσυνη υπέρ των ψυχών των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς για την επέτειο ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρης Παντέλας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων νοτίου Ελλάδος Χρήστος Δημόπουλος και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, οι οποίοι και κατέθεσαν στον Άγνωστο Στρατιώτη στεφάνια τα οποία σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000.


Καλαφάτης: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση


“Είμαστε σήμερα εδώ ευλαβικοί προσκυνητές στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, στους τραντέλληνες που βίωσαν την βαρβαρότητα. Ανανεώνουμε την δέσμευση να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο απαράγραπτο κοινό χρέος να συνεχίσουμε αδιάλειπτα την προσπάθεια να διευρυνθεί ο κύκλος των χωρών και των διεθνών οργανισμών που κατατάσει την μελανή αυτή σελίδα στο κεφάλαιο των Γενοκτονιών”, είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τον χαιρετισμό του.


“Ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε την βούληση μας και την αταλάντευτη απόφαση των Ελλήνων να υπερασπιτούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη γη και τις θάλασσες μας. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και την αποφασιστικότητα να κάνουμε ότι χρειαστεί για την πατρίδα μας”, επεσήμανε ο κ. Καλαφάτης.


Βαρυθυμιάδης: Διστακτική και λεκτική η στήριξη της Πολιτείας


“Ο αγώνας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι παμποντιακή υπόθεση, ούτε πανελλήνιας εμβέλειας αίτημα, αλλά πανανθρώπινο και ζήτημα τιμής για όλη την ανθρωπότητα”, ανέφερε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καλώντας σε συσστράτευση όλους όσους θέλουν να αγωνιστούν για την αλήθεια.


Μάλιστα έκανε λόγο για διστακτική και λεκτική στήριξη σε αυτόν τον αγώνα από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας.


“Καλούμε την κυβέρνηση, μετά την σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο διεθνές συνέδριο για το έγκλημα της Γενοκτονίας τον Δεκέμβριο του 2019, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την προώθηση στα διεθνή φόρα του αιτήματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Αγωνιζόμαστε για αυτούς που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν και να πουν κουβέντα για να διεκδικήσουν. Γινόμαστε εμείς η φωνή τους και θα συνεχίσουμε μέχρι την οριστική δικαίωση τους”, τόνισε ο κ. Βαρυθυμιάδης.


Μετά την κατάθεση των στεφάνων, η φιλαρμονική του Δήμου Περιστερίου παιάνισε τον εθνικό ύμνο.


Στη συνέχεια ακούστηκε θρηνητικό μοιρολόι, ενώ ομάδα πυρριχιστών απέδωσε τιμές στον Άγνωστο Στρατιώτη χορεύοντας την σέρρα, τον πολεμικό χορό των Ποντίων.


Τέλος αναγνώστηκε το ψήφισμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, με το οποίο ζητά την έμπρακτη συγγνώμη της Τουρκίας με την αναγνώριση της Γενοκτονίας εις βάρος των Χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ώστε να λυτρωθεί από το άγος και να σταματήσει την γενοκτονία της μνήμης.


Λίγες ώρες αργότερα, την νύχτα, η Βουλή φωταγωγήθηκε με τα χρώματα και το σήμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: