30.1.21

Αρχαίο ρωμαϊκό λιμάνι ανακαλύφθηκε στη Συρία


Ιανουάριος 30, 2021.

Ο Ντμίτρι Ταταρκόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε ότι ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο λιμάνι στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, άγνωστο στην επιστήμη, πιθανώς χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή.

Τα ερείπια βρέθηκαν κατά τη δεύτερη περίοδο της ρωσο-συριακής αρχαιολογικής αποστολής.

«Μπορεί να μην ήταν καν λιμάνι, αλλά, θαλάσσιο φρούριο από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Βρέθηκαν υπολείμματα υδραυλικών κατασκευών, ένας φάρος και τέσσερις μαρμάρινες κολόνες. Τα συνοδευτικά κεραμικά υλικά θα επιτρέψουν μια πιο λεπτομερή χρονολόγηση του κομματιού. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα».



Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες εξέτασαν τον πυθμένα της θάλασσας προσωπικά και με τη βοήθεια καθοδηγούμενων υποβρύχιων οχημάτων. Ταυτόχρονα, εκτός από το λιμάνι, ανακαλύφθηκαν τρεις παλαιότερες αποβάθρες, από την αρχαία περίοδο, καθώς και τα ερείπια αρχαίων υδραυλικών κατασκευών: κυματοθραύστες και προκυμαίες. Το κεραμικό υλικό που ανασύρεται τώρα υποβάλλεται σε επεξεργασία στο Τμήμα Αρχαιοτήτων  της Ταρτούς.

Πρόσθεσε, «Πρόκειται για ερείπια αρχαίων ελληνικών αμφορέων, φοινικικών αγγείων, αιγυπτιακών αγγείων και οικιακών ειδών από ρωμαϊκή πέτρα. Αυτά τα υλικά θα μας επιτρέψουν να ανοικοδομήσουμε τις θαλάσσιες εμπορικές οδούς που συνδέουν αυτήν την περιοχή με τις μεγάλες περιοχές της Μεσογείου. Θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε του λιμένες που υπήρχαν τότε.

Η ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους του Κρατικού πανεπιστημίου της Σεβαστούπολης.






Al Masdar

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: