24.3.11

«Σηµαδεµένη» ήταν η καλλονή γιαγιά του Τουταγχαµών

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

 Μπορεί στην Ιστορία να έµεινε ως πανίσχυρη και καλλονή, η γιαγιά του θρυλικού Φαραώ Τουταγχαµών, όµως, το διεισδυτικό µάτι της σύγχρονης τεχνολογίας έρχεται να ανατρέψει τα δεδοµένα. 
Και υποστηρίζει πως η βασίλισσα Τίγιε, που έζησε µεταξύ του 1415 και του 1340 π.Χ., είχε ένα επίπεδο θήλωµα στο µέτωπό της, ανάµεσα στα µάτια, δηλαδή µια ακαλαίσθητη κρεατοελιά. 

Η ταυτότητα της µούµιας της Τίγιε έγινε γνωστή µόλις πέρυσι τον Φεβρουάριο µε τη µέθοδο ανάλυσης γενετικού υλικού, οπότε και αποδείχθηκε πως ήταν η µητέρα του Ακενατόν και γιαγιά του Τουταγχαµών. 


Και ενώ όλοι είχαν προσέξει τα µακριά κοκκινωπά µαλλιά της, µόνο η ειδική στις µούµιες διευθύντρια εξειδικευµένου εργαστηρίου στη Μαδρίτη, Μερσέντες Γκονζάλεθ πρόσεξε το εξόγκωµα στο µέτωπο της Τίγιε κατά την επίσκεψή της στο µουσείου του Καΐρου. «Ζήτησα από το µουσείο µια φωτογραφία του προσώπου της µούµιας σε µεγάλη ανάλυση. Και µελετώντας τη µεγέθυνσή της, διαπίστωσα πως το εξόγκωµα στο µέτωπο µοιάζει µε κρεατοελιά», εξηγεί η επιστήµονας.

Αξιοσηµείωτο είναι δε, πως δεν υπάρχουν ανάλογοι καλοήθεις όγκοι σε άλλες µούµιες. «Μέχρι σήµερα δεν έχουµε εντοπίσει κάτι παρόµοιο», επισηµαίνει η κ. Γκονζάλεθ. «Ηταν έκπληξη για µας. ∆εν µπορούµε όµως µε βεβαιότητα να πούµε ακριβώς περί τίνος πρόκειται αν δεν γίνει ιστολογική εξέταση». Επιφυλακτική ωστόσο εµφανίζεται η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας Σαλίµα Ικραµ που δεν αποκλείει την ιδέα να επρόκειτο για έναν σπίλο που έγινε επίπεδος κατά τη διάρκεια της µουµιοποίησης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: