13.4.11

Επιστήμονες βρήκαν 3ο κανίβαλο ιό


Απρίλιος 13, 2011.- Επιστήμη
Ουάσιγκτον.
Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει έναν κανίβαλο ιό, ο οποίος ‘τρώει τον εαυτό του’ και  ευνοεί στην ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού των αλγών που βρίσκονται στην Ανταρκτική.


Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Rick Cavicchioli, του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, έχει βρει έναν ιό που τον ονόμασε OLV (από το Organic Lake Virophage),  βρίσκεται σε υπεράλμυρη λίμνη κοντά στο σταθμό Davis, στη λευκή Ήπειρο, όπως σημειώνει το περιοδικό 'Proceedings of the National Academies of Science'.
Ο ιός αυτός είναι ο τρίτος ‘ιοφάγος’ /’ virophage ‘ , του είδους που ανακαλύφθηκε. Ο πρώτος ονομάστηκε Sputnik και ανακαλύφθηκε το 2008 και ο δεύτερος Mavirus,  και ανακαλύφθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Οι ιοί αναπαράγονται από τα μολυσμένα κύτταρα του εισβολέα και με τη βοήθεια μοριακών  κυτταρικών μηχανισμών παράγουν πολλά αντίγραφα του δικού τους γονιδιώματος και τα γονιδιώματα αυτά τα καλύπτουν σε κελύφη με πρωτεΐνη.
Ο  ‘ιοφάγος’ λειτουργεί διαφορετικά από τα κύτταρα του εισβολέα  και από αυτά τα οποία έχουν μολυνθεί από έναν ‘ κανονικό’ ιό.
Η ομάδα του καθηγητή Cavicchioli βρήκε τον OLV σε μια γιγάντια ομάδα ιών στο DNA των φυκιών, που μολύνουν τα φύκια και κατά συνέπεια θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη τους.


Πηγή: Indiatimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: