23.5.11

Φυλή του Αμαζονίου αγνοεί το …χρόνο


Μάιος 23, 2011.

του  Anton Chuiko 
     
Στη ζούγκλα του Αμαζονίου ανακαλύφθηκε μια φυλή που δεν γνωρίζει την έννοια του χρόνου.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λέξη στη γλώσσα των ιθαγενών Αμοντάβα που να υποδηλώνει τη χρονική διάρκεια, το σήμερα, το χθες, το αύριο,  σύμφωνα με αναφορά του BBC.

Στη γλώσσα της φυλής αυτής δεν υπάρχουν, επίσης, τα σχετικά ρήματα που να περιγράφουν το παρελθόν  ή να διαχωρίζουν τα διάφορα γεγονότα που έγιναν σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους.


Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα προσπαθώντας να ανακαλύψουν αν αυτή η ‘λογική’ εφαρμόζεται και σε άλλες γλώσσες ιθαγενών της λεκάνης του Αμαζονίου.

Ο πολιτισμός ήρθε για πρώτη φορά για τους ιθαγενείς Αμοντάβα, το 1986 και τώρα Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, μαζί με τους συναδέλφους τους του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ροντόνια (Βραζιλίας) άρχισαν να εργάζονται για το πρόβλημα που εμφανίζεται με το χρόνο στη γλώσσα τους.
«Δεν θα έλεγα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς χρόνο ή είναι εκτός χρόνου, η φυλή των Αμοντάβα όπως κάθε άλλη φυλή μπορούν να μιλήσουν για γεγονότα με μια σειρά δική τους», είπε ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Portsmouth, γλωσσολόγος Chris Sing.

Ο χρόνος δεν υπάρχει στη γλώσσα των Αμοντάβα, ούτε χρονικές περίοδοι, όπως μήνας, έτος. Οι Αμοντάβα δεν αναφέρουν την ηλικία τους, απλά περνάνε από μια περίοδο της ζωής τους στην άλλη, αλλάζοντας τη θέση τους στη δομή της φυλής τους ή έχουν αλλαγή στην ονομασία τους.

Το πιο ενδιαφέρον είναι η έλλειψη της εμφάνισης της γλώσσας  στη ροή των γεγονότων. Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχουν εκφράσεις που καθορίζουν χρονικά τα γεγονότα και τα ξεχωρίζουν με χρονολογική σειρά. Κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει στη γλώσσα Αμοντάβα.

«Στην καθημερινότητά τους δεν χρησιμοποιούν την έννοια του χρόνου» διευκρινίζει ο καθηγητής Σίνγκ, «αλλά τώρα ολοένα και περισσότεροι ιθαγενείς Αμοντάβα μαθαίνουν πορτογαλικά, όπως εγκρίθηκε από την βραζιλιανή κυβέρνηση και ο δάσκαλος τους επιβάλλει την έννοια του χρόνου, χωρίς να συναντάει δυσκολία στην εκμάθησή τους.
Οι εργασίες των Βρετανών και των Βραζιλιανών επιστημόνων είναι αρκετά ενδιαφέρουσες αλλά δεν αποκαλύπτουν πως μετρούν ένα χρονικό διάστημα και γιατί αυτό δεν υπάρχει καθόλου στη γλώσσα τους.

Οι μικρές γλωσσικές ομάδες που ζουν σε περιορισμένο χώρο, όπως η φυλή Αμοντάβα, συνήθως αποφεύγουν να αναφέρονται σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται μια ονομασία για το ποτάμι, επειδή δεν γνωρίζουν άλλο ποταμό, εκτός από αυτόν που είναι στον τόπο διαμονής τους. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να τον ξεχωρίσουν από κάποιον άλλον.

Με άλλα λόγια οι Αμοντάβα γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο εαυτός τους κινείται μέσα στο χρόνο και ταυτόχρονα μέσα στο χώρο, αλλά στη γλώσσα τους δεν είναι απαραίτητο να ονομάσουν μια χρονική περίοδο, όπως έχουμε εμείς συνηθίσει», ισχυρίζεται ο θεωρητικός του γαλλικού εθνικού κέντρου επιστημονικών ερευνών Pierre Pica, ο οποίος έχει μελετήσει τη γλώσσα της φυλής του Αμαζονίου Μουντουρούκου.
--



Δεν υπάρχουν σχόλια: