20.8.11

Βουλγαρία: Η επέκταση του μετρό έφερε στο φως ρωμαϊκή πόλη


Αύγουστος 20, 2011.

Της Diana Simeonova

Ενώ τα αυτοκίνητα διέρχονται στις λεωφόρους της βουλγαρικής πρωτεύουσας, αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους γίνονται τα έργα της επέκτασης του μετρό.
Στη διάρκεια των έργων αυτών ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη ρωμαϊκή πόλη, ακριβώς στην καρδιά της Σόφιας.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως σιγά σιγά, καλοδιατηρημένα τμήματα πλακόστρωτων δρόμων, δημόσια λουτρά, ερείπια οικίας ενός αξιωματούχου και τον καμπυλωτό τοίχο μια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Όλα αυτά χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Αν όλα πάνε καλά, τα ερείπια θα διαμορφώσουν ένα τεράστιο υπόγειο μουσείο, το οποίο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό στα τέλη του 2012.

«Ελπίζουμε να  τελειώσουν οι ανασκαφές σε ενάμιση μήνα, θα καθαριστεί ο χώρος ώστε να διατηρηθεί όπως ήταν και ελπίζουμε να διατεθεί στο κοινό το φθινόπωρο του 2012», είπε ο επικεφαλής των ανασκαφών Μάριο Ιβάνοφ στο γαλλικό πρακτορείο.


Οι τελευταίες ανασκαφές ουσιαστικά εμπλουτίζουν τις προηγούμενες και αναδεικνύουν περισσότερο την ρωμαϊκή πόλη Ulpia Serdica, που ήταν σημαντικός κόμβος διέλευσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για χιλιάδες χρόνια. Μια αρχαία πόλη που επεκτείνεται κάτω από τα κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο της Σόφιας.

Η δήμαρχος της Σόφιας, Γιορντάνκα Φαντάκοβα, δήλωσε ότι  τα σχέδια του Μετρό χρειάστηκαν να προσαρμοστούν τέσσερις φορές από τις παρεμβάσεις των αρχαιολόγων για να μην καταστραφούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί. Ωστόσο, οι προσαρμογές αυτές άξιζαν τον κόπο.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές χρηματοδοτήθηκαν  με 16 εκατ. λέβα ή 8 εκατ. ευρώ και αντλήθηκαν από το πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά με την αρχαία οικία που ανακαλύφθηκε ο αρχαιολόγος Ιβάνοφ διευκρίνισε:

«Η αρχαία οικία ήταν μάλλον του Λεόντιου ενός από τους επισκόπους της Ulpia Serdica  και αυτό επιβεβαιώνεται  από τις δύο σφραγίδες που βρέθηκαν στην οικία και φέρουν το όνομά του».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ρωμαϊκό  λουτρό που εξυπηρετούσε την υψηλή κοινωνία. Είχε ένα περίπλοκο σύστημα θέρμανσης στο πάτωμα το οποίο ήταν καλυμμένο με ροζ ασβεστοκονίαμα, επίσης  περίπου 30 τετραγωνικά μέτρα ήταν καλυμμένα με όμορφα ρωμαϊκά ψηφιδωτά.

Στη διάρκεια της ανασκαφής αυτής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι το λουτρό ήταν κτισμένο επάνω σε ερείπια σπιτιού με τούβλα ψημένα σε κάμινο και ήταν του 2ου αιώνα   και κάτω από αυτά άλλα ερείπια ενός άλλου σπιτιού του 1ου αιώνα.

Ανακαλύφθηκε επίσης ένας φούρνος με ίχνη καμένων υάλων στην επιφάνειά του και από αυτό εικάζεται ότι πρόκειται για φούρνο παρασκευής υάλου στην πόλη, σύμφωνα με τον Ιβάνοφ.

«Ελπίζουμε να γίνει ένα ωραίο αξιοθέατο καθώς οι επισκέπτες θα μπορούν να αγγίζουν τα αρχαία ερείπια λαμβάνοντας μια αίσθηση της αρχαίας πόλης».


Πηγή: AFP


Δεν υπάρχουν σχόλια: