Μία από τις πρώτες εικονογραφήσεις παγκοσμίως που παρουσιάζουν αναγνώστη ενός ρολού – παπύρου, είναι αυτή που απεικονίζεται σε αρχαίο ελληνικό κύλικα που φυλάσσεται στο μουσείο του Λούβρου.
Πρόκειται για ζωγραφική στη βάση ενός αττικού κύλικα στον οποίο ο δάσκαλος Λίνος διαβάζει έναν ρολό πάπυρο και δίπλα του στέκεται όρθιος ο μαθητής Μοσαίος.
Το αρχαίο αυτό σκεύος χρονολογείται στα 440 με 435 π.Χ. και είναι από τις σπάνιες εικονογραφήσεις που δείχνουν κάποιον να διαβάζει έναν πάπυρο, που υποδηλώνει σκηνή από ένα σχολείο της αρχαιότητας.
Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, ο Λίνος διαβάζει τον πάπυρο κατακόρυφα, ίσως λόγω των απαιτήσεων της καλλιτεχνικής σύνθεσης.
Η συνήθης ανάγνωση ενός παπύρου είναι η οριζόντια θέση του και το άνοιγμά του δεξιά ή αριστερά.
Αριστερά του δάσκαλου ο νεαρός Μοσαίος φαίνεται να κρατά στο αριστερό του χέρι ένα ξύλινο πίνακα και να τον διαβάζει, ενώ πίσω του στο ύψος της γάμπας του βρίσκεται έναν ξύλινο κιβώτιο, προφανώς, για την φύλαξη των παπύρων.
Εντύπωση προκαλεί η επιμελημένη καρέκλα του δάσκαλου με τα καμπύλα πόδια της, μια καλλιτεχνική διάσταση σε πράγματα της καθημερινότητας.
Εντύπωση προκαλεί η επιμελημένη καρέκλα του δάσκαλου με τα καμπύλα πόδια της, μια καλλιτεχνική διάσταση σε πράγματα της καθημερινότητας.
Η εικονογράφηση του κυπέλλου αποδίδεται σε ζωγράφο από την Ερέτρια και είναι διαστάσεων: ύψος 9,9 εκατοστά, διάμετρο 25,4 εκατ, και πλάτος 33,9 εκατ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου