11.10.11

Αύξηση καλλιέργειας του οπίου στο Αφγανιστάν


Οκτώβριος 11, 2011.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί σημαντικά  λόγω του  κακού ελέγχου,  αλλά, και της υψηλής τιμής του οπίου στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού η αύξηση   έχει υπερβεί τα δύο τρίτα της περσινής παραγωγής.


Το φυτό παπαρούνα,  από το  οποία προέρχεται το όπιο, το 2011 καλλιεργήθηκε σε 131.000 εκτάρια, που είναι 7% περισσότερα από το 2010, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Φέτος η απόδοση ανά εκτάριο είναι πολύ υψηλότερη από πέρυσι, έτσι είναι δυνατό η παραγωγή να αυξηθεί κατά 61 τοις εκατό.
Ταυτόχρονα η τιμή του ξηρού οποίου αυξήθηκε κατά 43 τοις εκατό και το σύνολο των εσόδων που θα προκύψουν θα έχουν συνολική αύξηση 113%, αναφέρει σχετικά το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Η μελέτη αναφέρει ότι παραγωγή της ηρωίνης η οποία προέρχεται από την καλλιέργεια αυτή, έχει αυξηθεί σημαντικά από τους Ταλιμπάν,  όχι μόνον στις νότιες επαρχίες του Αφγανιστάν, αλλά και σε νέες περιοχές της χώρας, λόγω της αυξημένης  ζήτησης.
Στο Αφγανιστάν  παράγεται περισσότερο από το 90 τοις εκατό του οπίου στον κόσμο, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψη αυτών των δραστηριοτήτων, καθώς τα έσοδα από την πώληση του οπίου χρηματοδοτούνται οι Ταλιμπάν.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: