11.11.11

Ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε πάνω από την Ευρώπη


Νοέμβριος 11, 2011.

 Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι πάνω από την Δημοκρατία της Τσεχίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μετρηθεί σε χαμηλά ατμοσφαιρικά επίπεδα  ραδιενεργό ιώδιο 131, αλλά τα σωματίδια αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ακτινοβολίας,  αλλά όπως έχουν ήδη δηλώσει δεν προέρχεται από το κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.


Οι τσεχικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών σε χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας μετρήθηκε ιώδιο 131.
 Το ιώδιο 131 είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο του οποίου ο χρόνος ζωής είναι περίπου οκτώ ημέρες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Μάρτιο όταν ένας σεισμός χτύπησε το σταθμό καθώς και το τσουνάμι που προκάλεσε. Τότε συνέβη η κατάρρευση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που οδήγησε σε διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου 131.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: