18.12.11

Ο εφιάλτης του πυρηνικού σταθμού Τσερνομπίλ γίνεται τουριστικό αξιοθέατο


Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Černobil
Δεκέμβριος 18, 2011.

 Έτος 1986. Θανατηφόρα έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία. Ραδιενεργά σωματίδια καλύπτουν τις γειτονικές πόλεις. Ο άνεμος τα έφερε στη Λευκορωσία, στη Φιλανδία, ακόμη και στα Βαλκάνια. Τόσα χρόνια μετά βρέθηκαν αγριογούρουνα, στην κεντρική Ευρώπη,  που θηρεύτηκαν,  με αρκετή ραδιενέργεια από τα μανιτάρια που καταναλώνουν στα βουνά…


Τα τελευταία 25 χρόνια το εγκαταλειμμένο Τσερνομπίλ αποτελούσε μια θλιβερή υπενθύμιση της καταστροφής που προκαλεί η πυρηνική ενέργεια. Τώρα το Τσερνομπίλ  αλλάζει. Γίνεται ένα τουριστικό αξιοθέατο να θυμίζει τη καταστροφή που φέρνει  η πυρηνική ενέργεια όταν τεθεί εκτός ελέγχου.

«Πριν μπείτε στην περιφραγμένη  περιγραφή θα πρέπει πρώτα να δείξετε τα διαβατήριά σας σε δύο σημεία στρατιωτικού ελέγχου και να υπογράψετε ότι είστε εξοικειωμένοι με τον κίνδυνο έκθεσής σας σε ακτινοβολία. Στη συνέχεια μπορείτε να μπείτε στο λεωφορείο που σας περιμένει για να ξεναγηθείτε (εφ’ όσον έχετε κουράγιο!)», γράφει το σχετικό ουκρανικό δημοσίευμα.

Το ενδιαφέρον του Τσερνομπίλ αυξήθηκε μετά την έκρηξη του πυρηνικού σταθμού της Φουκοσίμα. Γίνεται ένα είδος τουρισμού για να ξυπνήσει συνειδήσεις για τη μεγάλη καταστροφή που έγινε στον τόπο αυτόν. Πάνω από πενήντα χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους  και να εκκενώσουν μια τεράστια σε έκταση περιοχή.

Δίχως, εν τέλει, μετά την παρέλευση εντός τέταρτου του αιώνα να έχει εκλείψει ο κίνδυνος στην έκθεση της ραδιενέργειας…
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: