24.1.12

Ηλιακή καταιγίδα χτυπά τη Γη



Ιανουάριος 24, 2012.

Διαταραχές  θα προκληθούν στα περισσότερα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, καθώς και στις συσκευές πλοήγησης  από την ακτινοβολία της ηλιακής  καταιγίδας  που, σήμερα,  αναμένεται να πλήξει  τη Γη.

Η καταιγίδα θα φθάσει στο αποκορύφωμά της, σήμερα, και ο αντίκτυπός της είναι πιθανόν να γίνει αισθητός κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.


Τα Αμερικανικά Κέντρα Παρακολούθησης της ηλεκτρομαγνητικής επίθεσης προβλέπουν  ότι κατά τις επόμενες δύο ημέρες,  οι αποδόσεις των δορυφόρων, του ηλεκτρικού δικτύου, της αεροπορίας καθώς και των ερευνητικών αποστολών στην Αρκτική, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αισθητή μείωση.

«Η θύελλα προκλήθηκε από μια έκρηξη μεσαίας έντασης, η οποία ξέσπασε την Κυριακή στον Ήλιο. Η λάμψη δεν ήταν εντυπωσιακή, αλλά προκάλεσε μαζική εκτόξευση ηλιακών  ενεργειακών ν σωματιδίων που κινούνται με ταχύτητα 6,4 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα», δήλωσε ο φυσικός ,  Doug Biseker

Σύμφωνα με τον φυσικό, η ηλιακή ακτινοβολία θα φθάσει στον πλανήτη μας στη μορφή των ηλιακών πρωτονίων.
Ωστόσο, αν και θεωρείται  ως ισχυρή η καταιγίδα , δεν είναι του μεγέθους του 2005 που  έπληξε τη Γη που είχε την ένδειξη ‘3’ της  κλίμακας από το 1 έως το 5, και δεν θεωρείται ‘διασπαστική’.

Οι  συνέπειες  από ηλιακές  καταιγίδες δεν είναι εμφανείς. Στο παρελθόν είχαν  αναφερθεί  ελάχιστες περιπτώσεις. Όπως το 1989, από τη μεγάλη ηλιακή καταιγίδα  είχαν μείνει χωρίς ρεύμα 6 εκατομμύρια Καναδοί.  Μια άλλη το 1972 προκάλεσε αναστάτωση των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην αμερικανική πολιτεία του Ιλλινόις.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: