9.4.12

Ο Ζαρατούστρα και το Νοβρούζ- Νέο Έτος





Το αρχαίο ιρανικό ημερολόγιο ήταν ένα ηλιακό ημερολόγιο. Αυτό επιβεβαιώνεται και τεκμηριώνεται  από  τα αρχαία περσικά κείμενα ‘Αβέστα’.

Μία από τις πιο σημαντικές ηλιακές  γιορτές είναι το Νοβρούζ- το Νέο Έτος. Νοβρούζ (Nowrouz- Novruz) κυριολεκτικά σημαίνει «Νέα Ημέρα» και γιορτάζεται την εαρινή ισημερία, την Άνοιξη.


Είναι η εποχή της αναζωογόνησης στη φύση, η αρχή μιας νέας ζωής και ό, τι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρξει για να αρχίσει το νέο έτος συνακόλουθα με την ίδια τη φύση.

Το Νοβρούζ γιορτάζεται από λαούς σε διάφορες χώρες που στην αρχαιότητα αποτελούσαν την περσική αυτοκρατορία, ανεξάρτητα από τα σημερινά σύνορα ή τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Το Νοβρούζ σύμφωνα με την περσική μυθολογία πιστεύεται ότι χάνεται στα βάθη των χρόνων και φθάνει περί το 10.000 π.Χ., όταν ο Βασιλιάς Γιαμσίντ Πισνταντιάν γιόρτασε την πρώτη άνοιξη μετά τη λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Το αρχαίο ημερολόγιο του Ζωροαστρισμού αποτελείται από δώδεκα ίσους μήνες των 30 ημερών έκαστος, και μεταξύ της τελευταίας ημέρας του δωδέκατου μήνα  και της εαρινής ισημερίας υπάρχουν πέντε ημέρες ξεχωριστές ή έξι στην περίπτωση που έχουμε δίσεκτο έτος.

Το δίσεκτο έτος καθορίζεται αυτόματα από την εαρινή ισημερία και όχι από οποιαδήποτε πίστη ή συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων.
Κάθε χρόνο η ισημερία συμβαίνει με καθυστέρηση περίπου 5 ώρες 48 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα (0,24190 της ημέρας), σύμφωνα με την οποία αυτόματα από το 4ο έτος γίνεται 23:13:20 ώρες και κάνουν το έτος με 366 ημέρες το χρόνο.

Το Νοβρούζ είναι από τις μοναδικές επιστημονικά ακριβής Πρωτοχρονιές που γιορτάζεται στον κόσμο.

Η επιλογή της επινόησης της λέξης  ‘Νοβρούζ’- Νέα Ημέρα από το ‘Σαλ ε Νου’- Νέος Έτος, ήταν έργο του Ζαρατούστρα του Σάχη του αρχαίου Ιράν, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εξέτασε την έννοια του Μεσημβρινού. Ο Ζαρατούστρα υπολόγισε τον πρώτο μεσημβρινό και τον ονόμασε «Νίμ Ρουζ» που σημαίνει μεσημέρι.

Ο μεσημβρινός του Ζαρατούστρα βρισκόταν στην αρχαία Σιστάν, σε γεωγραφικό πλάτος 62 μοιρών.
Ακόμη και σήμερα η τοποθεσία αυτή του Αφγανιστάν ονομάζεται επαρχία Νιμρούζ.
Όταν είναι μεσημέρι στο Μεσημβρινό του Ζαρατούστρα (62 μοίρες γεωγραφικό μήκος) υπάρχει ηλιοφάνεια από την Ιαπωνία, τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου μέχρι το δυτικό άκρο της Αφρικής.
Νοβρούζ είναι η ανατολή του ήλιου όταν συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, σε προκαθορισμένο μήκος. Αυτό το γεγονός συμβαίνει κάθε χρόνο σε διαφορετικό μήκος και το ίδιο επαναλαμβάνεται στην ίδια θέση μια φορά κάθε περίπου 1230-1240 χρόνια.

Ο Ζαρατούστρα ήταν ένα σοφός του οποίου η σοφία ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, κατάλαβε την απόλυτη αλήθεια στη φύση. Ο Ζαρατούστρα πάντοτε έψαχνε λύσεις μέσα από τη φύση. Συνειδητοποίησε ότι κάθε χρόνο η ισημερία συμπίπτει με την ανατολή του ήλιου σε διαφορετικό γεωγραφικό μήκος και ότι η κλασματική διαφορά που παραμένει στο ημερολόγιο ακόμη και μετά την κανονική διόρθωση μπορεί να μηδενιστεί από την ανατολή του ήλιου, όταν συμπίπτει και πάλι στο ίδιο γεωγραφικό μήκος.

Οι υπολογισμοί του έδειξαν ότι το έτος 1725 π.Χ. η εαρινή ισημερία θα συμπέσει με την ανατολή του ήλιου στο Σιστάν και έτσι ονόμασε  Πρωτοχρονιά τη σύμπτωση αυτή ή Νοβρούζ ή Νέα Ημέρα.

Όπως καταγράφεται στην ιστορία η εαρινή ισημερία το 487 π.Χ. το Νοβρούζ εορτάστηκε στο Takth-e-Jamshid (Περσέπολις), όταν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου που ανέτειλε φώτισαν το πέτρινο δάπεδο  της κεντρικής αίθουσα του παλατιού ‘Απάντανα’.

Σήμερα το Νοβρούζ έχει γίνει συνώνυμο με Σάλε ε Νου (πρωτοχρονιά).
Τ
ο Νοβρούζ έχει, επίσης,  υιοθετηθεί ως θρησκευτικό νέο έτος από τις σύγχρονες σημιτικές θρησκείες που ξεκίνησαν από Ιρανούς στο Ιράν.

Το Νοβρούζ, ως νέο έτος κάποια ημέρα θα υιοθετηθεί από τον πνευματικό κόσμο όταν φανερωθεί η αλήθεια που βρίσκεται πίσω από αυτό.



«Τα Νέα της Τεχεράνης»


Δεν υπάρχουν σχόλια: