30.5.12

Βουλγαρία: Το πρώτο γλαγολιτικό ευαγγέλιο στην UNESCO



Μάιος 30, 2012.

Η Βουλγαρία και το Βατικανό θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη ένταξη του  του παλαιού  βουλγαρικού ευαγγελίου, γραμμένο στην γλαγολιτική γραφή, στο μητρώο της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου».


Το μοναδικό αυτό χειρόγραφο θα  γίνει μέρος της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ κατά την επίσκεψή του στον επικεφαλής του κράτους του Βατικανού στις 24 Μαΐου 2012.

Το  γλαγολιτικό χειρόγραφο είναι μετάφραση στα βουλγαρικά από το ελληνικό  ευαγγέλιο. Αποτελείται από 158 σελίδες περγαμηνής και φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Οι ειδικοί λένε ότι  είναι γραμμένο στην αρχαία βουλγαρική διάλεκτο στο δεύτερο μισό του δέκατου αιώνα ή στις αρχές του ενδεκάτου αιώνα, στη διάρκεια του πρώτου Βουλγαρικού Βασιλείου.

Οι ειδικοί πιστεύουν, επίσης,  ότι το ευαγγέλιο είναι πιο κοντά στην αρχική μετάφραση του Ευαγγελίου των Αγίων Αποστόλων στη σλαβική γλώσσα και έγινε από τους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο (στην πρώτη ή  δεύτερη δεκαετία του 900 ).

Το  γλαγολιτικό ευαγγέλιο περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις και διαφέρει από το  κυριλλικό και από άλλα χειρόγραφα στην πλούσια  εικονογράφηση και στα γεωμετρικά σχήματα που περιέχει.

Το χειρόγραφο ανακαλύφθηκε το δέκατο όγδοο αιώνα στην Ιερουσαλήμ.
Για να γίνει δεκτό στο μητρώο της UNESCO πρέπει να πληροί την απαιτούμενη ιστορική, πολιτιστική αξία και όλο το έγγραφο πρέπει να αποθηκευθεί σε ψηφιακή μορφή.

--


Δεν υπάρχουν σχόλια: