17.10.12

Οι Μάγια δεν ήξεραν για το τέλος του κόσμου



Οκτώβριος 17, 2012.

Πόλη του Μεξικού.
Όσο πιο κοντά φθάνουμε στη μοιραία ημέρα της 21ης Δεκεμβρίου 2012, ολοένα και περισσότεροι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους ότι οι Μάγια δεν προέβλεψαν για το τέλος του κόσμου.


Ειδικό συνέδριο που έγινε μέσα στο πλαίσιο αυτό, στην Πόλη του Μεξικού, στο οποίο συμμετείχαν αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες, συζήτησαν για την επιρροή του ημερολογίου των Μάγια, το οποίο αποτελείται από 13 περιόδους και η κάθε μία συμπεριλαμβάνει 394 χρόνια. Αυτοί οι κύκλοι είναι μοναδικοί στο ημερολόγιό τους που ονομάζεται «Baktun».

Οι εδικοί πιστεύουν ότι η χρονολογική σειρά ξεκινά από το 3.114 π.Χ. και το τέλος του Baktun, το 13ο , εμφανίζεται στις 21 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Υποτίθεται ότι ο αριθμός 13 στους Μάγια έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Επομένως, αν δεν πρόκειται για ένα τέλος, μάλλον είναι μια νέα ‘εκκίνηση’ ένα νέο ξεκίνημα.

Σύμφωνα με τον Alfredo Barrera, αρχαιολόγος από το Μεξικό, οι Μάγια πραγματικά μπορούσαν να  προβλέψουν κάποια μελλούμενα, αλλά αυτά κυρίως αναφέρονται σε κοινά φαινόμενα, όπως η ξηρασία ή οι επιδημίες.

«Οι Μάγια προέβαιναν σε πραγματικές προβλέψεις και όχι σε μοιρολατρίες. Τα γεγονότα για αυτούς είχαν μια ιστορική κυκλική έννοια που μπορούν να επαναληφθούν», είπε ο Μπαρέτα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Μάγια είναι γνωστοί για τη γραπτή γλώσσα τους, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά και την αστρονομία και ήταν ένα από τα πιο προηγμένα έθνη και ως εκ τούτου ήταν φυσικό να ενδιαφέρονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

«Πολλά παλαιά μνημεία των Μάγια μαρτυρούν για  γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν στο απώτερο μέλλον, όπως η επιστροφή του ηγεμόνα τους Pakal K'inih Hanaab που πίστευαν ότι σε μερικές χιλιάδες χρόνια  θα επιστρέψει στη Γη, σύμφωνα με τον κυκλικό κανόνα», αναφέρει  ο ανθρωπολόγος Jeffrey Brezual, του πανεπιστημίου «Καλιφόρνια» στο Σαν Ντιέγκο.

«Από την άλλη πλευρά με τον τρόπο αυτό μας γίνονται γνωστά ορισμένα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από 3.114 χρόνια», σημειώνει το δημοσίευμα του Associated Press.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο λίγες αναφορές στην ημερομηνία της 21ης Δεκεμβρίου του 2012, αλλά ποτέ η ημερομηνία αυτή δεν συνδέεται με το «τέλος του Κόσμου» ή την «Αποκάλυψη».

Στην πραγματικότητα – όπως σημειώνουν οι ειδικοί- οι Μάγια δεν προέβλεψαν την κυριαρχία του Χριστιανισμού και ότι κάποτε στο έδαφός στο οποίο ζούσαν θα είχε κατακλυστεί από Χριστιανούς», γράφει το δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: