31.10.12

Ίχνη από αρχαίο τσουνάμι στη λίμνη της Γενεύης



Οκτώβριος 31, 2012.

Στην όμορφη και γαλήνια λίμνη της Γενεύης δημιουργήθηκε κάποτε ένας μεγάλος κίνδυνος για τους ανθρώπους της.

Επιστήμονες στην Ελβετία έχουν βρει αποδείξεις ότι τουλάχιστον ένα μεγάλο κύμα έχει προκύψει από τα ήσυχα νερά της λίμνης.


Το γεγονός συνέβη πριν περίπου χίλια χρόνια. Μια ισχυρή κατολίσθηση που προκλήθηκε στις Άλπεις είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν στη λίμνη τεράστια βράχια και να προκληθεί παλιρροϊκό κύμα που έφθασε τα 13 μέτρα ύψος.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης πραγματοποίησαν το «τσουνάμι της λίμνης» με προσομοίωση σε υπολογιστή με βάση τα συλλεχθέντα στοιχεία. Σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων στη λίμνη ανακάλυψαν ένα μεγάλο όγκο που εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων και πλάτος 5 χλμ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο όγκος αυτός έπεσε στη λίμνη μεταξύ του 381 και 612 μ.Χ.
Αυτή η χρονική περίοδος συμπίπτει  με την ημερομηνία των καταστροφικών κυμάτων που αναφέρονται κατά τον πρώιμο μεσαίωνα από το Χριστιανό Επίσκοπο Γρηγόριο της Τούρς (Grégoire de Tours). Σύμφωνα με τις περιγραφές του το τρομερό γεγονός συνέβη το 563 μ.Χ. Στις περιγραφές του η μεγάλη κατολίσθηση συνέβη το 563 μ.Χ. όπου αναφέρει: « Από το καταστροφικό κύμα δεν γλίτωσε ούτε το χωριό, ούτε τα βοοειδή. Ήταν τόσο μεγάλο που ξεπέρασε τα τείχη της Γενεύης».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του ερευνητικού έργου, αποδεικνύεται σαφώς ότι οι πόλεις που  βρίσκονται  στις ακτές μεγάλων λιμνών δεν είναι ασφαλισμένες από ενδεχόμενο τσουνάμι.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: