13.11.12

Νότιος Αφρική: Ανακαλύφθηκαν εργαλεία 71 χιλιάδων ετών



Νοέμβριος 13, 2012.

Στο νότιο τμήμα της Νότιας Αφρικής, κοντά στο Mossel Bay υπάρχουν πολλές σπηλιές οι οποίες κατοικούνταν κάποτε από τον προϊστορικό άνθρωπο.


Η περιοχή είναι γνωστή ως ‘Πόιντ Πίνακλ’- ‘Pinnacle Point’ και άρχισε να μελετάται από τους επιστήμονες από το 2000.

Οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν πολλά ίχνη των εκπροσώπων του ‘Homo Sapiens’.

Μία από τελευταίες ανακαλύψεις ρίχνει φως στην πανάρχαια εποχή, πριν από τη μαζική μετανάστευση της ανθρωπότητας σε άλλες ηπείρους, που  όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες άρχισε πριν από 60 με 65 χιλιάδες χρόνια.

Σε μελέτη ιζήματος βάθους 13,4 μέτρων οι αρχαιολόγοι σκόνταψαν  σε πολλά μικρά κομμάτια από πυριτόλιθο τα οποία αποκαλούν μικρόλιθους- microliths. Τα αντικείμενα αυτά συνδεδεμένα με μία λαβή θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός αρχαίου όπλου ή ακόμη και ενός βέλους.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 27 μικρόλιθους, το μήκος των οποίων δεν υπερβαίνει τα έξι εκατοστά. Με οπτικό έλεγχο υποτίθεται ότι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν πρίν από περίπου 71 χιλιάδες χρόνια.

Οι μικρόλιθοι όπως διαπιστώθηκε  δημιουργήθηκαν  από τον άνθρωπο όταν η λογική του βρισκόταν ακόμη σε πρωτόγονο επίπεδο ανάπτυξης.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι τότε ήταν πολύ επινοητικοί και οι γνώσεις τους είχαν περάσει από γενιά σε γενιά», λέει η καθηγήτρια Marianne Curtis του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Ανθρώπινης Προέλευσης, όπως γράφει το περιοδικό ‘Nature’.

Η επιστήμονας σημειώνει ότι είναι «πολύ πιθανόν η μεταφορά αυτή των γνώσεων να συνοδεύτηκε με την ανάπτυξη της γλώσσας».

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: