2.11.12

Ο παλαιότερος προϊστορικός οικισμός στην Ευρώπη



Νοέμβριος 2, 2012.

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει την αρχαιότερη προϊστορική πόλη στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με βουλγαρικά δημοσιεύματα πρόκειται για οχυρωμένη πόλη που βρίσκονταν στην περιοχή της Προβάντιας στη Βουλγαρία και ότι υπήρξε σημαντικό κέντρο παραγωγής αλατιού.

Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο πριν από 40 χρόνια είχε ανακαλυφθεί  τεράστια ποσότητα χρυσών αντικειμένων.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πόλη αυτή που προϋπήρξε του ελληνικού πολιτισμού και χρονολογείται από το 4.700 ως το 4.200 π.Χ. είχε  πληθυσμό περίπου 350 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα οι κάτοικοι με μια ειδική κατασκευή δίπλα σε μια πηγή  παρήγαγαν αλάτι το οποίο εμπορεύονταν ή το χρησιμοποιούσαν για τη διατήρηση του κρέατος.

Το αλάτι την εποχή εκείνη ήταν πολύτιμο αγαθό και  κερδοφόρο εμπόρευμα. Τα τείχη τα οποία βρέθηκαν να περικλείουν την πόλη αποδίδονται στη φύλαξη του πλούτου των κατοίκων.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2005 και από τότε έχουν ανακαλυφθεί ερείπια μια διώροφης κατοικίας, αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές τελετουργίες, μια λίθινη πύλη, ένα οχυρό και ερείπια άλλων δομών. Επίσης ανακαλύφθηκε και μία νεκρόπολη.

Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο είχε ανακαλυφθεί παλαιότερα η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο, γράφει το δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr







1 σχόλιο:

Ντ.Κολοβού είπε...

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ, ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΘΕΙΣΑ ΠΟΛΗ ΩΣ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!!!
ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΙΖΑΝ ΚΑΙ/Ή ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΙΝΙΟΥ, ΣΕΣΚΛΟΥ, ΚΛΠ.