9.11.12

Ο πολιτισμός των Μάγια κατέρρευσε από την ξηρασία



Νοέμβριος 9, 2012.

Ουάσιγκτον.

Η συνεχής καταστροφική ξηρασία οδήγησε στην κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια, σύμφωνα με μελέτη που επιβεβαιώνει την επίμαχη υπόθεση και τη σύνδεση που έχει με την κλιματική αλλαγή.


Η μελέτη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού “Science” και διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων.

«Η άνοδος και η πτώση του πολιτισμού των Μάγια είναι ένα παράδειγμα για το πώς ένας προηγμένος πολιτισμός απέτυχε να προσαρμοστεί επιτυχώς στην αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο Τζέιμς Μπαλντίνι  από βρετανικό πανεπιστήμιο ‘Duram’.

«Οι περίοδοι των έντονων βροχοπτώσεων αύξησαν την γεωργική παραγωγή, η οποία οδήγησε σε μια πληθυσμιακή έκρηξη και την υπερεκμετάλλευση των πόρων. 

Σταδιακά η μεταβολή του κλίματος σε πιο ξηρό οδήγησε στην εξάντληση των πόρων, ένα φαινόμενο το οποίο στη συνέχεια προκάλεσε πολιτική αστάθεια και πολέμους. 

Αργότερα, μετά από χρόνια κακουχιών, από μια συνεχιζόμενη ξηρασία εκατό χρόνων μετά το έτος 1020, έπαυσε και η ύπαρξη της κλασικής περιόδου των Μάγια», δήλωσε ο Baldini.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια: