28.12.12

Η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια



Δεκέμβριος 28, 2012.

Η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναθεωρήσει τα σχέδια για την πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας που είχε προταθεί από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο.


Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας Toshimitsu Motegi, το κλείσιμο των αντιδραστήρων θα συνεχιστεί εάν η αντίστοιχη δοκιμή δεν πληρούν τα μέτρα ασφάλειας, όπως δημοσιεύει το BBC.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε δεσμευθεί να εγκαταλείψει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί από την πίεση της κοινής γνώμης, λόγω των σοβαρών συνεπειών του ατυχήματος του περασμένου έτους στο πυρηνικό εργοστάσιο «Φουκουσίμα-1».

Τα σχέδια για την αποδέσμευση της πυρηνικής ενέργειας παρουσιάστηκαν στο νέο πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, ο οποίος δήλωσε ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιαπωνία δε έχει την πολυτέλεια να επιβραδύνει την ανάπτυξη, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, που θα προκληθεί από το κλείσιμο των πενήντα πυρηνικών αντιδραστήρων σε όλη τη χώρα.

Σε αυτή τη στρατηγική ο Άμπε ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι Ιαπωνικές αγορές αντέδρασαν στην πρόταση του Πρωθυπουργού πολύ θετικά, με τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές το αποτέλεσμα φάνηκε στην άνοδο του δείκτη Nikkei. Μία σημαντική αύξηση που προκλήθηκε στο ιαπωνικό χρηματιστήριο ήταν η αύξηση της τιμής των μετοχών της εταιρείας «Tokyo Electric Power (Tepco) η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό «Φουκουσίμα-1».

Ο Σίνζο Άμπε εξελέγη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στις 26 Δεκεμβρίου μετά τη σαρωτική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: