5.12.12

Οι Σουμέριοι εξαφανίστηκαν από την κλιματική αλλαγή



Δεκέμβριος 5, 2012.

«Δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες που να αναφέρονται άμεσα στην ξηρασία, ως αιτία της εξαφάνισης του μεγάλου πολιτισμού των Σουμερίων, αλλά σε σχέση με τον αριθμό των έμμεσων αρχαιολογικών και γεωλογικών στοιχείων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιτία είναι αυτή».


Σύμφωνα με τον επικεφαλής  της έρευνας, συγγραφέα Matt Konfersta από το  Πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ, τα δεδομένα τα οποία έχουν συλλεχθεί στο τμήμα της αμερικανικής γεωφυσικής ένωσης, υπογραμμίζεται η ευπάθεια της ανθρωπότητας στις κλιματικές καταστροφές και ιδιαίτερα όταν το περιβάλλον οδηγήθηκε σε κατακλυσμιαίες απρόβλεπτες συνέπειες.

Η μεγάλη εποχή των Σουμερίων στη Νότια Μεσοποταμία ξεκίνησε περίπου στα μέσα της τέταρτης προ Χριστού χιλιετίας. Οι άνθρωποι εκεί εφηύραν την σφηνοειδή γραφή, εκεί εμφανίστηκε ο πρώτος τροχός και η αψίδα και στον λαό αυτόν ανήκει το παλαιότερο δείγμα του λογοτεχνικού έπους- « Η ιστορία του Γκιλγκαμές». Και δυόμισι χιλιάδες χρόνια αυτός ο πολιτισμός χάθηκε και μαζί του πήρε πολλά πολιτιστικά στοιχεία που, ίσως, δεν θα μάθουμε ποτέ.

Μία σειρά από γεωλογικά στοιχεία  δείχνουν ότι περίπου 4.200 χρόνια πριν στη Μέση Ανατολή άρχισε μια σφοδρή ξηρασία, η οποία διήρκεσε περίπου 200 χρόνια, αν όχι και περισσότερο. Άρχισε η εξάτμιση της Ερυθράς Θάλασσας,  της νεκρής θάλασσας, της λίμνης Βαν –στη σημερινή Τουρκία- και οι  υδάτινοι πυθμένες μετεβλήθησαν με τη ξηρασία σε σκόνη που μετακινούνταν από περιοχή σε περιοχή.

 Επιπρόσθετα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές  έχουν αποκαλύψει μια σημαντική μείωση του αριθμού των οικισμών. Τουλάχιστον το 74 τοις εκατό των οικισμών στη Μεσοποταμία εγκαταλείφθηκε. Οι κατοικημένες περιοχές μειώθηκαν κατά 93 τοις εκατό.

Εν ολίγοις η δημογραφική κατάσταση είχε υποστεί μεγάλες αλλαγές, ενισχύθηκαν οι κοινωνικές εντάσεις που οδήγησαν βαθμηδόν  στην κατάρρευση του πολιτισμού.
 Γύρω στο 2.000 π.Χ. οι Σουμέριοι κτυπήθηκαν από δύο κύματα νομάδων. Η κύρια πόλη της χώρας, η Ουρ, έπεσε. 

Στις επόμενες δύο χιλιετίες από τους Σουμέριους διασώζεται η σουμερική ως γλώσσα της επιστήμης (όπως η Λατινική στο Μεσαίωνα), αλλά στη συνέχεια λησμονήθηκε.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: