23.2.13

Οι Έλληνες αρχίζουν την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας



Φεβρουάριος 23, 2013.

Το Θέατρο της Σικυώνας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην αρχαιότητα- υπήρχαν περίπου 10 χιλιάδες θέσεις  και δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για ψυχαγωγία και  διαγωνισμούς ανάδειξης του καλύτερου δράματος, αλλά και για συνελεύσεις των πολιτών.


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδας συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα ανασκαφής, στην αποκατάσταση και την προστασία του αρχαίου θεάτρου στη Σικυώνα- αρχαία πόλη στα βόρεια-δυτικά της σημερινής Κορινθίας, στην Πελοπόννησο.

Λέγεται ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, το θέατρο θα λειτουργήσει και πάλι.
Το θέατρο της Σικυώνας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην αρχαιότητα. Χτίσθηκε στο τέλος του IV με αρχές του III αιώνα π.Χ. και αναδομήθηκε το 146 π.Χ.  κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Στην περιοχή έγινε μια σειρά από ανασκαφές- κατά τα έτη 1886-1898 από ερευνητές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών τεχνών,  στη δεκαετία του 1950 από την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών και από το 1984 έως το 2006 και 2007 πραγματοποιήθηκαν  εργασίες αποκατάστασης.

Στην πρώτη φάση (2013-2014) έχει προγραμματισθεί μία πλήρης διάγνωση του θεάτρου, προσδιορισμός των προβληματικών τομέων, ανάπτυξη πολιτικών για την προώθηση του μνημείου.

Σε αυτήν την περιοχή  της Κορίνθου θα κατανεμηθούν για το σκοπό αυτό 200 χιλιάδες ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται  και 10 χιλιάδες ευρώ από την μη κερδοσκοπική εταιρεία ‘Διάζωμα’, ενώ αναμένονται και άλλες δωρεές.

Στη δεύτερη φάση (2015-2019) και ανάλογα με την χρηματοδότηση θα συνεχισθούν οι ανασκαφές για την προστασία και αποκατάσταση του θεάτρου.

Το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας δημιουργήθηκε σε μία φυσική κοιλότητα  ενός ορεινού όγκου. Χτίσθηκε από ασβεστολιθικούς ογκόλιθους  που κόπηκαν από το βραχώδες μέρος.

Τώρα οι επισκέπτες μπορούν να δουν ένα μικρό τμήμα του κάτω διαζώματος της αίθουσας, που έχει διάμετρο 125 μέτρα. Υπάρχουν 5 με δέκα σειρές καθισμάτων, τα υπόλοιπα είναι κάτω από το έδαφος. Συνολικά υπήρχαν 60 σειρές καθισμάτων, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι.

--
Археологии (Russia)


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: