22.2.13

Πλοίο φάντασμα δέρνεται στα κύματα του Ατλαντικού


www.mikres-ekdoseis.gr

Φεβρουάριος 22, 2013.

Το ρωσικό επιβατηγό πλοίο που φέρει το όνομα της διάσημης ρωσίδας ηθοποιού «Lyubov Orlova» εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο και ακυβέρνητο να χτυπιέται από τα κύματα του Ατλαντικού Ωκεανού, 2.400  χιλιομέτρων δυτικά των ακτών της Ιρλανδίας.


Το έρημο πλοίο είναι χωρίς φώτα και περιφέρεται ένα περίπου μήνα στη βόρεια πλευρά του Ατλαντικού από τα ρεύματα και τον αέρα της θάλασσας και αποτελεί άμεσο κίνδυνο για πλοία που κινούνται σε εκείνα τα πλάτη.

Το ρωσικό πλοίο είχε αποπλεύσει από τις ακτές του Καναδά στις 23 Ιανουαρίου προκειμένου να πάει για διάλυση σε ναυπηγείο της Δομινικανής  Δημοκρατίας.
Το «Lyubov Orlova» το Σεπτέμβριο του 2010 ανήκε σε εταιρεία της Μάλτας με σημαία Ρωσίας, αλλά κατασχέθηκε στον Καναδά έπειτα από απόφαση καναδικού δικαστηρίου για χρέη που υπερέβαιναν τις 450 χιλιάδες δολάρια.

Το πλήρωμα αποτελούμενο από 51 Ρώσους και έναν Ουκρανό επέστρεψε στην πατρίδα με τη βοήθεια της ρωσικής κυβέρνησης.

Το Φεβρουάριο του 2012, το πλοίο πωλήθηκε σε δημοπρασία για 275 χιλιάδες δολάρια για παλιοσίδερα, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι το πλοίο θα κοπεί σε κομμάτια στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Το επιβατηγό πλοίο απέπλευσε στις 23 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, συρόμενο από ρυμουλκό. Την επόμενη ημέρα βρισκόμενο σε ισχυρή καταιγίδα στον ωκεανό, έσπασε ο κάβος της ρυμούλκησης. Προσπάθειες που έγιναν για την επανασύνδεσή του ήταν άκαρπες λόγω της σφοδρής θύελλας.

Το πλοίο χάθηκε.

Εντοπίστηκε πολλές μέρες αργότερα από δορυφόρο να κινείται από τα θαλάσσια ρεύματα 800 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που έσπασε ο κάβος σύνδεσής του.
Σύμφωνα με υπολογισμούς ο πλοίο φάντασμα διανύει παρασυρόμενο 40 μίλια το εικοσιτετράωρο και υπολογίζεται να φθάσει στις ακτές της Ιρλανδίας τον Απρίλιο..., όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Τας.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: