17.3.13

Ιράκ: Βρέθηκαν νομίσματα εποχής αυτοκρατορίας των Σασσανιδών



Μάρτιος 17, 2013.

Μια ομάδα αρχαιολόγων πραγματοποίησε ανασκαφές στην ανατολική επαρχία Βασίτ  του Ιράκ και ανακάλυψε μία μοναδική συλλογή χρυσών νομισμάτων που χρονολογούνται από την αυτοκρατορία των Σασσανιδών του Ιράν που άκμασε από τον 3ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 7ο μ.Χ. αιώνα,  σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Huffington Post».

Η συλλογή αποτελείται από 60 νομίσματα και βρέθηκε στην πόλη Azizyah, εβδομήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, στα οποία απεικονίζονται πυρσοί στην μία όψη και διακριτικά του ηγεμόνα της περιοχής στην άλλη.

Η πλούσια ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ αποτέλεσε εδώ και καιρό προορισμό επιλογής αρχαιολόγων από όλον τον κόσμο.

Πέρυσι, μια σειρά από ανασκαφές οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός νέου τόπου των Ασσυρίων, στην βόρεια επαρχία της Αρμπίλ και ενεπίγραφα τούβλα ιλύος που ανήκουν στην αρχαία πόλη της Ουρ.

Ωστόσο, ο αρχαιολογικός θησαυρός του Ιράκ δεν έχει δελεάσει μόνον τους ερευνητές. Τα τελευταία χρόνια  η πώληση αντικειμένων από παράνομες ανασκαφές έχει γίνει επικερδές εμπόριο, σύμφωνα με το Al Arabiya.

Μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, οι ιρακινοί αρχαιολογικοί θησαυροί αποτέλεσαν αντικείμενο της μεγαλύτερης λαθρεμπορίας  στην ιστορία του Ιράκ, όπου χιλιάδες πολύτιμα κομμάτια εξαφανίστηκαν από το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη και από άλλες περιοχές από όλη τη χώρα, σημειώνει το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: