13.4.13

Η κατάρα του Τουταγχαμών ...ενενηντάρησε



Απρίλιος 13, 2013.

Έχουν περάσει ακριβώς 90 χρόνια από τότε που η κατάρα του τάφου του Φαραώ της Αιγύπτου, Τουταγχαμών, «σκότωσε» τους ερευνητές, οι οποίοι εντόπισαν και εισέβαλαν στον τόπο ταφής του νεαρού ηγεμόνα.


Η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών έγινε το 1923. Ο τάφος ανοίχθηκε από τον 57χρονο αιγυπτιολόγο λόρδο Carnarvon και το συνάδελφό του, Howard Carter. Ο πρώτος πέθανε κυριολεκτικά αμέσως μετά στο Κάιρο από τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού.

Η είδηση του θανάτου του με μυστηριώδη τρόπο συνδέθηκε με την ανακάλυψη του τάφου του Φαραώ βάσει ενός βιβλίου του 19ου αιώνα που ομιλούσε να  για την «κατάρα του Φαραώ» που επικαλούνταν κάποιον αρχαίο πάπυρο.

Επιστημονικά, βέβαια, αποκλείεται μια τέτοια εκδοχή, αλλά, έχουν πεθάνει 22 άνθρωποι, από τους οποίους οι 13 εμπλέκονται άμεσα με την ανασκαφή του τάφου και οι άλλοι παρευρίσκοντο κατά το άνοιγμα του τάφου του νεαρού Αιγύπτιου ηγεμόνα.
Μεταξύ των τελευταίων θανόντων είναι ο καθηγητής N.Davies, ο συγγραφέας της γραμματικής της αιγυπτιακής γλώσσας, A.H. Gardiner και ο διάσημος αιγυπτιολόγος καθηγητής Δρ G. Breasted.

Ο κόσμος αρέσκεται να διαβάζει για αρχαίες κατάρες και έτσι σε κάθε θάνατο πρότασσε την κατάρα της μούμιας, αν και οι υπόλοιποι που βρέθηκαν στον αρχαίο τάφο του Τουταγχαμών πέθαναν σε μεγάλη ηλικία.

Ο Δρ G. Breasted πέθανε σε ηλικία 70 ετών, ο N. Davies στα 71 και ο A.H. Gardiner από γεράματα στα 84 του χρόνια.

Λογικά ο Χάουαρντ Κάρτερ που διηύθυνε τις ανασκαφές  έπρεπε να γίνει το πρώτο θύμα της κατάρας, αλλά πέθανε τελευταίος το 1939, σε ηλικία 66 ετών.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες προσπαθούν να αναλύσουν  αυτήν την «κατάρα της μούμιας» με επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή, αν πιθανόν υπάρχει κάποιο είδος μύκητα, μικροοργανισμού, που ήταν ‘σφραγισμένος’ στον τάφο και στον οποίο οι σύγχρονοι του νεαρού ηγεμόνα δεν είχαν ανοσία σε αυτόν.

Η εξήγηση αυτή δόθηκε από τον πρώτο θάνατο του λόρδου Carnarvon, ο οποίος έπασχε από άσθμα, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: