8.4.13

Η Θρησκεία και το Έθνος...



Απρίλιος 8, 2013.

Γράφει ο Αλβανός Faik Krasniqi

Λυπάμαι ειλικρινά που μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ έθνους και θρησκείας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η θρησκεία προσδιορίζει το έθνος. Αυτό είναι λάθος. 


Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν είσαι Μουσουλμάνος, τότε θα πρέπει σίγουρα να είναι Τούρκος ή Άραβας. Ή αν είσαι καθολικός, θα πρέπει να έχεις γερμανική ιθαγένεια, αγγλική, γαλλική, αμερικανική... Ή αν είσαι Ορθόδοξος θα πρέπει να έχεις ιθαγένεια ελληνική, σερβική, βουλγαρική και ρωσική.

Ας υποθέσουμε ότι ένα Αμερικάνος πιστεύει στη μουσουλμανική θρησκεία: αυτό δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη είναι Τούρκος ή Άραβας. Στα αραβικά κράτη υπάρχουν και χριστιανικές κοινότητες, αλλά η εθνικότητα των πιστών αυτών είναι από τη χώρα προέλευσής τους, άσχετα αν  είναι χριστιανοί.

Ή, ας υποθέσουμε ότι ένας Άραβας είναι καθολικός στη θρησκεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι Βρετανός ή Αμερικάνος!

Η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση σε ένα δημοκρατικό κράτος. Κανείς πραγματικά δεν πρέπει να προβληματίζεται σε τι πιστεύει ο άλλος. Να πιστεύει αυτό που θέλει αυτός, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του και τα δικαιώματα που έχει τα οποία είναι κατοχυρωμένα από το νόμο είτε είναι θρησκευτικά ή πολιτικά.

Η θρησκεία και το έθνος είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Το θέμα της θρησκείας για μένα είναι απολύτως προσωπική υπόθεση, ενώ το θέμα της εθνικής καταγωγής είναι και αυτό προσωπικό αλλά ενταγμένο στη συλλογικότητα της κοινωνίας που ζω. Ένας Αυστραλός, για παράδειγμα, που μιλάει αγγλικά και είναι καθολικός δεν σημαίνει ότι είναι Βρετανός.

Έτσι, Θεό δεν έχουν μόνο οι Αλβανοί, οι Άραβες, οι Γερμανοί, οι Σλάβοι, οι Έλληνες κλπ. Όλοι είναι πλάσματα του Θεού. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δηλαδή ο Θεός και η Θρησκεία δεν μπορούν να εθνικοποιηθούν, ανεξάρτητα αν η Εκκλησία – όπως η σλαβική- τείνει να γίνει κυβέρνηση και αγωνίζεται για όλους τους μη Αλβανούς και τους Σλάβους.

Ενώπιον του Θεού, οι άνθρωποι αναγνωρίζονται μόνο ως πλάσματα και οι άνθρωποι μεταξύ τους μπορούν να εντοπισθούν από τα σημεία αναγνώρισής τους, όπως: τη γλώσσα, το όνομα, το έθνος, κλπ. Αυτά τα σημεία αναγνώρισης ενός λαού ή ενός έθνους, ισχύουν μόνο μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Θεός δεν έχει μοιράσει τα πλάσματά Του και δεν τα διακρίνει σε κατώτερα και ανώτερα, σε έθνη και ομάδες και στη συνέχεια αυτά τα έθνη να διευθετήσουν τη βαθμολογία μεταξύ τους και να πολεμήσουν για να κυριαρχήσουν, όπως κάνουν μέχρι σήμερα...


Faik Krasniqi

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: