9.4.13

Η «Πύλη του Άδη» στην αρχαία Ιεράπολη της Φρυγίας



Απρίλιος 9, 2013.

Ιταλοί και Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις «Πύλες του Άδη», στη σύγχρονη Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘Ζέρκαλο’ του Αζερμπαϊτζάν.

Οι αρχαιολόγοι βοηθήθηκαν από περιγραφές του ιστορικού Στράβωνα, που έζησε πριν από 20 αιώνες, που από τότε περιέγραψε μια  φυσική ανωμαλία στην αρχαία πόλη Ἱεράπολις της Φρυγίας, (τώρα Pamukkale της Ανατολίας), που λατρεύτηκε από τους αρχαίους Ρωμαίους.


Η αρχική έρευνα έγινε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Francesco DAndria του Πανεπιστημίου του Salentino.

Οι αρχαιολόγοι προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν το δρόμο που οδηγούσε στις θερμές πηγές και σκόνταψαν στην «Πύλη του Άδη ή της Κολάσεως». Μια σπηλιά από την οποία διαχέεται δηλητηριώδες αέριο με υψηλή περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα. Η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 1980.

Πιστεύεται ότι πρόκειται, σύμφωνα με την περιγραφή του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου,  για την «Πύλη του Άδη» της αρχαίας εραπόλεως και δημιουργήθηκε από έναν ισχυρό σεισμό που το άνοιγμα της σπηλιάς  έφθασε μέχρι το όριο του μάγματος.
Οι αρχές δεν επιτρέπουν στους τουρίστες να πλησιάσουν το σπήλαιο λόγω του κινδύνου δηλητηρίασης από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ωστόσο, κανείς δεν υποψιάζονταν ότι επρόκειτο για  «Είσοδο στη μετά θάνατον ζωή», ώσπου κατά τη διάρκεια της ανασκαφής δίπλα στο σπήλαιο, βρέθηκαν ερείπια ναού με ιωνικούς κίονες και επιγραφές με ονόματα Ρωμαίων καθώς και τα ονόματα της Περσεφόνης- θεά της γονιμότητας και του βασιλείου των νεκρών και του Πλούτωνα- ο βασιλιάς του κάτω κόσμου.

Έτσι- συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα- η ανακάλυψη συνέπεσε με τα γραφόμενα του Έλληνα ιστορικού και γεωγράφου.

Ο Στράβων στο κείμενό του αναφέρει ότι ‘υπάρχει τόσο πυκνή ομίχλη, ώστε όποιος μπαίνει στο σπήλαιο, δεν μπορεί να δει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και πέφτει νεκρός’.

Ο D'Andria θα επισημάνει ότι πράγματι όπως το περιγράφει ο Στράβων η σπηλιά είναι θανατηφόρα.
Ο Στράβων περιγράφει ότι και οι αρχαίοι Ρωμαίοι φοβότανε να μπούνε στη σπηλιά. Οι προσκυνητές των υποχθόνιων θεών,   λούζονταν σε τοποθεσία πλησίον του αρχαίου ναού σε θερμά ύδατα που ανάβλυζαν από το βράχο και εκεί βρισκότανε οι ιερείς που έκαναν προφητείες.

Στην εποχή του Χριστιανισμού το Ιερό του Πλούτωνα έχασε το νόημά του και αργότερα το κτήριο καταστράφηκε από ισχυρούς σεισμούς, αναφέρει το δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: