18.5.13

Μετεωρίτης ισχύος 5 τόνων ΤΝΤ έπεσε στη Σελήνη



Μάιος 18, 2013.

Μετεωρίτης έπεσε στη Σελήνη προξενώντας μια τεράστια έκρηξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων της NASA,  πρόκειται για την πιο ισχυρή σύγκρουση που έχει καταγραφεί από το 2005.


Ο μετεωρίτης δημιούργησε στην επιφάνεια του Φεγγαριού  ένα κρατήρα είκοσι μέτρων.

«Καταγράφηκε  μια ισχυρή έκρηξη, τουλάχιστον 10 φορές πιο φωτεινή από οποιαδήποτε άλλη έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Bill Cooke του τμήματος παρακολούθησης μετεωριτών της NASA.

Το βάρος του ξένου σώματος δεν ήταν ιδιαίτερο, αφού εκτιμάται σε περίπου στα 40 κιλά, εκείνο το οποίο ήταν σημαντικό ήταν η ταχύτητά του και η έκρηξη καθορίστηκε ως 5 τόνων υλικού ΤΝΤ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετεωρίτης συγκρούεται με τη Σελήνη εδώ και οκτώ χρόνια, όπου ειδικό τμήμα αστρονόμων παρακολουθεί και καταγράφει τις πτώσεις μετεωριτών στο δορυφόρο της Γης.

Μάλιστα, ακολουθείται μια συστηματική καταγραφή των πτώσεων των μετεωριτών, ώστε να αξιολογηθεί  το επίπεδο κινδύνου από μετεωρίτες σε μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: