18.5.13

Στρατονίκεια της Μικράς Ασίας




Μάιος 18, 2013.

Τουρκία.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν πάλι τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Στρατονίκειας, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική επαρχία της Mugla, όπου έχουν ανακαλυφθεί αμέτρητα ευρήματα από το 2008, όταν ξεκίνησαν οι συστηματικές ανασκαφές, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Η Στρατονίκεια, βρίσκεται στο σημερινό χωριό Eskihisar (Παλιόκαστρο) και αναφέρεται συχνά από τους αρχαιολόγους ως η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο που χτίσθηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο. Είναι, επίσης, και η πόλη των μεγάλων μονομάχων.

Έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες με μονομάχους, όπως ο Δροσερός που σκοτώθηκε από την Αχιλλέα, επίσης οι  Βιτάλιος, ο Εύμηλος, ο Αμαραίος, ο Χρυσόπτερος και ο Χρυσός.

Οι ανασκαφές διεξάγονται από το τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Pamukkale που βρίσκεται στο Ντενιζλί,  με επικεφαλής της ομάδας τον καθηγητή Bilal Söğüt.

Ο Söğüt ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu ότι έχουν βρεθεί, ήδη, 702 ιστορικά αντικείμενα κατά το 2012 και τώρα στις ανασκαφές εργάζονται 100 άτομα.
 Ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι γίνονται προσπάθειες η αρχαία Στρατονίκεια που άκμασε στα ελληνιστικά χρόνια,  να ενταχθεί  στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.



--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: