30.5.13

Σεβαστούπολη: 5ο Διεθνές Εργαστήριο βυζαντινών «Θεμάτων της Χερσονήσου»


Μάιος 30, 2013.

Στις 28 Μαΐου 2013 άρχισε το πέμπτο Διεθνές Εργαστήρι βυζαντινών θεμάτων «Συνεδρίαση Χερσονήσου-Αυτοκρατορία και πολιτική».


Στο συνέδριο παρουσιάζονται οι πιο ενδιαφέρουσες και σημαντικές ανακαλύψεις από την ιστορία και τον πολιτισμό της Βυζαντινής Μαύρης Θάλασσας και σε αυτό συμμετέχουν  πάνω από 30 επιστήμονες από 18 ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας και της Γερμανίας.

Το βυζαντινό σεμινάριο είχε την ελληνική ονομασία «Θέματα Χερσονήσου» (που στα ρωσικά σημαίνει :  Херсонесские встречи).

Το επιστημονικό φόρουμ είναι το πέμπτο που γίνεται από κοινού από τους ειδικούς του τομέα των βυζαντινών σπουδών. Η μελέτες που παρουσιάζονται καλύπτουν σχεδόν όλες τις πτυχές του αρχαίου πολιτισμού και της τέχνης- όπως αναφύεται από τη μελέτη των αρχαίων κειμένων.

Ο Βαλέρι Στεπανένκο, επικεφαλής του τμήματος της Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου των Ουραλίων θα τονίσει:
«Επιλέγουμε τα μέλη μας, αυτούς που έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την τρέχουσα έκθεσή μας. Συνήθως καλούμε 15 με 20 άτομα, όχι περισσότερα. Ψάχνουμε για άτομα τα οποία έχουν κάποια συγκεκριμένη γνώση και ικανότητα για να διαμοιράσουν τη γνώση τους αυτή».

Ενώ ο Αντρέι Βινογκράντοφ, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας της ανώτερης Σχολής Οικονομικών Ερευνών στο πανεπιστήμιο της Μόσχας θα επισημάνει:

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο συνέδριο στην ιστορία της Βυζαντινής Μαύρης Θάλασσας. Η μορφή  έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να υπάρχει άπλετη συζήτηση στα θέματα που είναι σημαντικά για τους ιστορικούς, σημαντικά για όσους ενδιαφέρονται για το παρελθόν της Κριμαίας».

Ο Αντρέι Βινογκράντοφ, ο οποίος είναι γόνος οικογένειας αρχαιολόγων έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές στην Χερσόνησο, εδώ και οκτώ χρόνια. Θα μιλήσει με θαυμασμό για τα ευρήματα στην περιοχή αυτή.

«Η Χερσόνησος είναι ένα καταπληκτικό μέρος για έρευνα, είναι μεγάλος ο πλούτος των βυζαντινών ευρημάτων. Έχω εργασθεί πολλά χρόνια με τους επικεφαλής του Μουσείου. Έχουμε ανακαλύψει πάνω από 100 επιγραφές (αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές). Για μένα είναι η πηγή έμπνευσής μου αυτή η περιοχή», θα πει με ενθουσιασμό.

Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν, επιπλέον, αρχαία χειρόγραφα, τόσο βουλγαρικά όσο και ρωσικά που έχουν έργα μεταφρασμένα από τη βυζαντινή ιστοριογραφία.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: