28.5.13

Οι τελευταίοι Νεάντερταλ έζησαν στην Κριμαία


Μάιος 28, 2013.

Γερμανοί αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Thorsten Utmayer του Πανεπιστημίου Friedrich-Alexander στο Ερλάνγκεν της Νυρεμβέργης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τελευταίοι Νεάντερταλ ενδέχεται να έζησαν στην περιοχή της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την αυστριακή έκδοση του Der Standard.


Σύμφωνα με τον Thorsten Utmayer που έκανε ανασκαφές στην περιοχή αυτή, βρέθηκαν ίχνη του Νεάντερταλ και του σύγχρονου ανθρώπου. Εντοπίστηκαν εργαλεία που χρησιμοποιούσε αυτό το είδος των ανθρωποειδών, ίχνη από εστίες και οστά από νεκρά ζώα.

Τα ευρήματα τέθηκαν σε ραδιοχρονολόγηση για τον προσδιορισμό της ηλικίας των λειψάνων, η οποία έδειξε ότι είναι «κατά μέσο όρο 10 χιλιάδες χρόνια νεότερα από αυτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα από τον πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου σε όλον τον τομέα έρευνας από την Ιβηρική χερσόνησο έως τη Σιβηρία.

Ένα άλλο στοιχείο, επίσης σημαντικό,  είναι ότι στο ίδιο βάθος των ανασκαφών βρέθηκαν εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερνταλ αλλά και οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου. Ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δύο είδη έζησαν τουλάχιστον για ένα διάστημα μαζί, συνυπήρχαν.

«Παλαιότερα πίστευαν ότι οι πρόγονοι των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων αναμίχθηκαν στη Μέση Ανατολή, πριν περίπου 60.000 χρόνια, αυτό στην Κριμαία έγινε πολύ αργότερα», είπε ο επιστήμονας, «και αυτό είναι μοναδικό γεγονός για όλη την Ευρώπη».

Αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι ερευνητές από το γερμανικό Πανεπιστήμιο, θα συνεχίσουν τις ανασκαφές τους στην Κριμαία.
Μία από τις προτεραιότητές τους είναι  να καθιερωθεί η προσέγγιση του χρονικού διαστήματος της περιόδου κατά την οποία οι Νεάντερταλ ήρθαν σε άμεση επαφή με τους σύγχρονους ανθρώπους.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: