1.5.13

Οι Πυραμίδες των Μάγια είναι παλαιότερες του μεξικάνικου πολιτισμού



Μάιος 1, 2013.

Τα προϊστορικά μνημεία των Μάγια, συμπεριλαμβανομένων των πυραμίδων είναι, τελικά, παλαιότερα από ό, τι  μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.


Αυτό ανακοινώθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες που πραγματοποιούν ανασκαφές στη Γουατεμάλα.

Στο κεντρικό τμήμα της χώρας βρίσκεται η αρχαία πόλη Σέιμπαλ, στην οποία οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή πυραμίδα και αρκετές μεγάλες πλατφόρμες, στις οποίες υποτίθεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί τελετές που συνδέονται με το ηλιοστάσιο.
Με την ανάλυση υδρογονανθράκων διαπιστώθηκε ότι η πυραμίδα χτίσθηκε γύρω στα μέσα του ένατου αιώνα π.Χ., όπως σημειώνει το «The New Scientist».

Αυτό σημαίνει ότι το αρχαιολογικό εύρημα είναι παλαιότερο κατά περίπου 200 έτη από τα υπόλοιπα μνημεία των Μάγια, που βρέθηκαν στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, η ανακάλυψη των νέων στοιχείων έκανε τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Αριζόνας να διαψεύσουν την προηγούμενη θεωρία ότι οι Μάγια είχαν δανεισθεί τον πολιτισμό τους από το μεγάλο πολιτισμό των Olmec του Μεξικού, ή από άλλον αρχαίο λαό της Κεντρικής Αμερικής, πριν αυτοί κυριαρχήσουν στη μεσο-αμερικανική ζώνη.

Μέχρι τώρα, εθεωρείτο ότι οι Olmec ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να κτίζουν πυραμίδες γύρω στα 800 π.Χ., δηλαδή, την περίοδο που άρχισε η οικοδόμηση της περίφημης πόλης La Venta.

Με άλλα λόγια το περιοδικό «The New Scientist» αναφέρει ότι οι Μάγια δημιούργησαν τις πυραμίδες πριν τον πολιτισμό του αρχαίου λαού των Olmec, ανοίγοντας, έτσι, ένα νέο κεφάλαιο ερευνών.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: