6.5.13

Τα κυκλαδικά ειδώλια στην Κέρο



Μάιος 6, 2013.

Το μικρό νησί της Κέρου, είναι διάσημο από τα συναρμολογούμενα κομμάτια γνωστών κυκλαδικών ειδωλίων από μάρμαρο, τα οποία είχαν εντοπισθεί, παλαιότερα,  από αρχαιοκάπηλους στην περιοχή  του Κάβου, στη δυτική ακτή του ακατοίκητου, σήμερα, ελληνικού νησιού των Κυκλάδων, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νάξου.


Τα ειδώλια αυτά, λέγεται, ότι είχαν εμπνεύσει το έργο του Pablo Picasso  και του Henry Moore.

Οι αρχαιολόγοι πρόκειται να επιστρέψουν στο μικρό νησί για να πραγματοποιήσουν έρευνα καθώς ελπίζουν ότι θα ρίξουν πρόσθετο φως, σχετικά με τους αρχαίους κατοίκους και τον πολιτισμό τους, που αποτελεί έναν περίφημο θησαυρό, καθώς θα ενταθούν και οι ανασκαφές για περαιτέρω ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων.

Οι αρχαίοι κάτοικοι  είχαν δημιουργήσει τα ειδώλια αυτά σε έναν οικισμό που προφανώς ήκμασε κατά την 3η χιλιετία π.Χ., ως μέρος της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού του κυκλαδικού πολιτισμού.

Οι ανασκαφές που διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Colin Renfrew του Πανεπιστημίου του Cambridge και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών κατά το 2006-2007, αποκάλυψαν περισσότερα αποσπασματικά κυκλαδικά ειδώλια, αγγεία και άλλα αντικείμενα κατασκευασμένα από μάρμαρο, ενδεχομένως είχαν σπάσει σε άλλο σημείο και μεταφέρθηκαν και εναποτέθηκαν στο σημείο του Κάβου.

Οι εργασίες συνεχίσθηκαν το 2008 και επικεντρώθηκαν στην περιοχή της απέναντι από τον Κάβο, μικρονησίδας ,Δασκαλιό.

Οι ανασκαφές είχαν αρχίσει από το 2007, αλλά το 2008 ανασκάφηκε μια μεγάλη έκταση σε 25 σημεία, όπου αποκαλύφθηκε ένα σημαντικό κτίσμα 16 μέτρων μήκος και 4 μέτρων πλάτους- το μεγαλύτερο για αυτήν την περίοδο στις Κυκλάδες- εντός του οποίου εντοπίσθηκε ο «θησαυρός του Δασκαλιού», που περιλαμβάνει μία σμίλη, έναν τσεκούρι, σκεπάρνι, και διάφορα άλλα εργαλεία από ορείχαλκο.

Εκτός από την ανασκαφή η έρευνα που έγινε στο νησάκι έδειξε ότι σε μια συνολική επιφάνεια 7 στρεμμάτων είχε δημιουργεί ένα οικισμός κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη οικιστική περιοχή των Κυκλάδων.

Ειδικές μελέτες για τη γεωμορφολογία, τη γεωλογία, τη πετρολογία, την κεραμική, τη μεταλλουργία και τις περιβαλλοντικές πτυχές της ζωής ( βοτανική και ζωϊκά κατάλοιπα) βρίσκονται σε εξέλιξη.

--
Πηγές: University of Cambridge –Stonepages

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: