30.6.13

Βουλγαρία: Βρέθηκε τάφος Θράκα βασιλιά με το άρμα του


«Διασώθηκε από τους αρχαιολόγους έπειτα από μαρτυρίες για κυνήγι θησαυρού από αρχαιοκάπηλους»

Ιούνιος 30, 2013.

Σε σωστική ανασκαφή οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο  Θράκα ηγεμόνα, ο οποίος σύμφωνα με τα αρχαία έθιμα, θάφτηκε μαζί με το άρμα του.


Βρέθηκαν οι τέσσερις τροχοί του άρματος και οι σκελετοί δύο αλόγων, καθώς και τα υπολείμματα του νεκρού. Ο τάφος εντοπίστηκε από αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι είχαν, ήδη, σκάψει σε βάθος τεσσάρων μέτρων. Έγιναν αντιληπτοί από τον κοινοτάρχη του χωριού που ειδοποίησε την αρχαιολογική υπηρεσία.

Το άρμα είναι κατασκευασμένο από σφυρήλατο σίδερο, διάφορα είδη από ξύλο, δέρμα και χαλκό. Είναι διακοσμημένο με σχέδια ιππασίας και μυθικά πλάσματα που έχουν ουρές πανθήρων.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Βέσελιν Ιγνάτοφ από το ιστορικό μουσείο της  Νόβα Ζάγκορα, ο τάφος που βρέθηκε στην περιοχή Καρανόφσκα είναι του 1ου αιώνα μ.Χ., την εποχή που η περιοχή της Θράκης είχε περιέλθει, ήδη, στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ωστόσο, ο αρχαιολόγος πιστεύει ότι το άρμα είναι θρακικής κατασκευής.

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους ως η «Μέκκα των αρχαιολόγων», λόγω της πληθώρας αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.

Από τη δεκαετία του 1950 είχαν εντοπισθεί αρχαία αντικείμενα και τάφοι σε ανάχωμα στην περιοχή του χωριού Καράνοβο.

Η σωστική ανασκαφή έγινε  με συνεργασία των Βουλγάρων αρχαιολόγων και της αρχαιολογικής αποστολής  του ρωμαιοκαθολικού μουσείου της γερμανικής πόλης του Mainz.

Ανακαλύφθηκαν  10 ασημένια νομίσματα και ένα χρυσό. Ένα ξίφος και τρεις μοναδικές κούπες από σφυρήλατο ασήμι και δύο από χρυσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι στην περιοχή έχουν πουλήσει σε ξένους- κυρίως Βρετανούς- αρχαιολογικά αντικείμενα που βρήκαν στην περιοχή. Ένα παρόμοιο χρυσό κύπελλο το πούλησαν- σύμφωνα με μαρτυρίες-  1,8 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και σήμερα βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο.

«Τα χρήματα είναι πολλά. Εξ’ άλλου υπάρχει αδιαφορία για τα αρχαία αντικείμενα από το Δήμο της Νόβα Ζάγκορα. Ακόμη και η λειτουργία του δημοτικού μουσείου αποτελεί πρόβλημα για το Δήμο, αφού πληρώνει 400 λέβα μισθό στον αρχαιολόγο», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η περιοχή έχει κατοικηθεί από την VII έως την II χιλιετία π.Χ., σύμφωνα με ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στα υψώματα γύρω από το χωριό.

Ο αρχαιολόγος, Βέσελιν Ιγνάτοφ, προτείνει να δημιουργηθεί χώρος για τη στέγαση των αρχαίων μνημείων στην περιοχή, για να τονωθεί οικονομικά το χωριό Καράνοβο.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: