27.11.13

Οικία 4,5 χιλιάδων ετών βρέθηκε στην Καππαδοκία

Το αρχαίο ανάχωμα στο Kültepe (ύψωμα τέφρας) το οποίο  έκρυβε τα θεμέλια ενός τεράστιου κτηρίου

Νοέμβριος 27, 2013.

Μια αρχαία οικία, τεσσεράμισι χιλιάδων ετών που πιθανόν ανήκε σε σημαντικό ηγεμόνα, είναι η πιο πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε σε τούμπα που ονομάζεται Κουλτεπέ, στην περιοχή της Καϊσερί- Καισάρεια,  στην κεντρική Τουρκία.

«Δεν υπάρχει άλλο παρομοίων διαστάσεων κτήριο, στην Ανατολία και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε φέρει στο φως τμήματα της αρχαίας δομής. Όταν τελειώσουν οι ανασκαφές θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατοικίας. Πιθανόν να ήταν διοικητικό μέγαρο ή οικία ενός βασιλιά στην εποχή του Χαλκού», δήλωσε η Fikri Kuloglu στο πρακτορείο Anadolu, αρχαιολόγος του πανεπιστημίου της Άγκυρας και επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Κουλτεπέ.

Σφηνοειδής επιγραφή που βρέθηκε στο αρχαιολογικό χώρο της Καππαδοκίας, Kültepe 

Η τούμπα είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική περιοχή και καλύπτει μια περίοδο της εποχής του Χαλκού. Εκτείνεται στα 500 μέτρα διάμετρο και υψώνεται περίπου 20 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.

Ήταν γνωστή από αλλοδαπούς αρχαιολόγους από τον 19ο αιώνα, αλλά τράβηξε την προσοχή των σύγχρονων αρχαιολόγων όταν βρέθηκαν πάνω από χίλια επιγραφές της Καππαδοκίας σε αρχαία σφηνοειδή γραφή των Ασσυρίων που χρονολογήθηκαν στην 2η χιλιετία π.Χ.
Εκατοντάδες τέτοιες επιγραφές έχουν βρεθεί στην περιοχή Kültepe, από τις οποίες έγινε γνωστή η ονομασία της αρχαίας πόλης Κανές

Επίσης, έχουν έρθει στο φως και άλλα αρχαία αντικείμενα, αλλά κανένα όσο αυτό της πρόσφατης ανακάλυψης.

Από τις επιγραφές έγινε γνωστό ότι πρόκειται για την πόλη Κανές που είχε κατοικηθεί και άκμασε στα μέσα της 3ης χιλιετίας.

Η αρχαιολόγος είπε ότι οι χιλιάδες επιγραφές των Ασσυρίων που βρέθηκαν στην περιοχή δικαιολογούνται, πιθανόν, ότι η αρχαία πόλη Κανές είχε στρατηγική εμπορική θέση με έντονη εμπορική δραστηριότητα στο χώρο της Μέσης Ανατολής, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: