5.1.14

Ιρακινό Κουρδιστάν: Η αρχαία πόλη Ίντα



Северный Ирак или иракский Курдистан — один из наименее изученных археологами регионов Ближнего Востока. Ιανουάριος 5, 2014.

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν, μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως εντελώς αρχαιολογικά παραμελημένη έκταση της Μέσης Ανατολής, έχουν γίνει τελευταία περιστασιακές ανασκαφικές έρευνες από Ευρωπαίους αρχαιολόγους.


Σύμφωνα με την Δρ Cinzia Pappi από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, έχουν γίνει παλαιότερα ανασκαφές στο Ιράκ, αλλά, κυρίως στον κάτω ρου  του Ευφράτη, όπου κάποτε κυριαρχούσαν οι Σουμέριοι, εκεί που ήταν ο θρυλικός Ουρ.

Ωστόσο, το 2008, η αρχαιολογική διερεύνηση επεκτάθηκε στην αριστερή όχθη του ποταμού Zab, παραπόταμο  του Τίγρη, στην περιοχή του ‘δεκάλοφου’, που υψώνεται πάνω από την γύρω πεδιάδα.



Στη συνέχεια, χάρη στους εντόπιους κατοίκους του χωριού ‘Satu Qala’ , στο σημείο εκείνο βρέθηκε ένα κομμάτι από μια πήλινη επιγραφή που περιέχει το όνομα του Οικισμού – Ίντα.

Στα κατοπινά δύο χρόνια οι αρχαιολόγοι προσπάθησαν μέσα στο υπόστρωμα της πόλης να συνθέσουν τα μυστήρια της αρχαίας αρχικής  πόλης που εξαφανίστηκε  στη δίνη των ιστορικών γεγονότων, αφήνοντας μόνο θραύσματα της ιστορίας και του πολιτισμού τους.

Ο οικισμός αυτός, όπως δημοσιεύθηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην έκδοση ‘Anatolica’ [Ανατολικά] ο οικισμός υπήρχε πρίν από τουλάχιστον 3.300-2.900 χρόνια και την εποχή εκείνη ήταν μέρος της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων.


Ωστόσο, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια περίπου ενάμισι αιώνα η Ίντα  ήταν ανεξάρτητη πόλη, μέχρι που οι Ασσύριοι ανέκτησαν πάλι τον έλεγχο.

Στη διάρκεια της ανεξαρτησίας, η πόλη σημαδεύτηκε από την εμφάνιση νέων φανταχτερών παλατιών που στήθηκαν με σχέδια των αρχόντων.

Συγκεκριμένα οι αρχαιολόγοι  επισημαίνουν για εκείνη την περίοδο:  Ο διάσημος Μπαϊλάνου (όνομα του ηγεμόνα) έδωσε εντολή να φτιαχτούν παλάτια, καλύτερα από τα προηγούμενα».

Αυτό το επιβεβαιώνουν  οι αρχαίοι συγγραφείς  που γράφουν συγκεκριμένα ότι η διακόσμηση των εσωτερικών των παλατιών  έχουν τρελάνει ακόμη και την ελίτ των Ασσυρίων. Οι εσωτερικοί τοίχοι ήταν  διακοσμημένοι με περίτεχνα και ελικοειδές μοτίβα,τα οποία διανθίζονταν από μυστηριώδεις εικόνες.

Όλα τα σχέδια έχουν την υπογραφή του δημιουργού και του παλατιού.
Ένα περίτεχνο σχέδιο ζωγραφικής είναι  ένας σκλάβος με χαλινάρι αλόγου και  η επιγραφή αναφέρει το όνομα Ασούρ Νατσίρ Απάλα ο Β΄, κυβερνήτης Ασσυρίων που έζησε στα χρόνια 883-859 π.Χ.


Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται σε έναν κύλινδρο- σφραγίδα, που είναι ηλικίας 2600 χρόνων. Είναι από πηλό και υπάρχει ένα όμορφο γραφικό όπου αναπαρίσταται η πλάγια όψη ενός τοξότη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λεπτομέρειες των σχεδίων έχουν θρησκευτική σημασία.

Έτσι ένα αστέρι  που σχετίζεται με τη θεά Ιστάρ  έχει τη μορφή ενός πολεμιστή.
Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, είναι μεγάλο.  Εκφράζονται πολλές απόψεις και διατυπώνονται πολλές θεωρίες για την περιοχή και γενικά εκφράζεται η άποψη ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Χιλιάδες χρόνια πριν, η Μέση Ανατολή με τα κράτη – πόλεις, ήταν τα κύρια κέντρα του ανθρώπινου πολιτισμού, καθώς και τα ερείπια που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί κατέχουν πολλά μυστικά του παρελθόντος.



--
Автор: Евгений Парамонов


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: