4.2.14

Βρέθηκε επιγραφή των Αχαιμενιδών στην Περσέπολη του Ιράν


Φεβρουάριος 4, 2014.

Οι Ιρανοί αρχαιολόγοι  ανέφεραν ότι ανακάλυψαν τμήματα από μια λίθινη επιγραφή που ανήκε στον αρχαίο αυτοκράτορα των Αχαιμενιδών, στην Περσέπολη, σε νότια επαρχία του Ιράν, όπως δημοσιεύει το Fars.


Η επιγραφή ανακαλύφθηκε στο παλάτι του Ξέρξη βασιλιά (Χασάγιαρ Σαχ), που βασίλευσε περί το 520 π.Χ.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων προσπαθεί να συνδέσει τα κομμάτια και να προβεί στην αποκρυπτογράφηση του κειμένου της επιγραφής, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Gian Pietro Basello, του Πανεπιστημίου της Νάπολης στην Ιταλία.

Ο Basello είναι ειδικός στην ιστορική φιλολογία των ιρανικών γλωσσών της "L’Orientale."

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι έχει βρει και ορισμένα ορθογραφικά λάθη στις επιγραφές των ερειπίων της Περσέπολης.

«Τα κείμενα των επιγραφών, γράφηκαν από ανθρώπους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, αλλά τα λάθη συνέβησαν όταν οι χαράκτες μετέφεραν τα κείμενα στους λίθους», είπε ο συνάδελφος του Basello, Adriano V. Rossi, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σιράζ στο νότιο Ιράν.

Η βασιλική επιγραφή των Αχαιμενιδών  που ανακαλύφθηκε στην Περσέπολη παρουσιάσθηκε στο σεμινάριο.

Η αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών, ιδρύθηκε από τον Κύρο το Μέγα και ήταν  η πρώτη που καταλάμβανε  τη Δυτική και την Κεντρική Ασία.

Ένας από τους βασιλιάδες των Αχαιμενιδών, ο Δαρείος ο Α’ (518 π.Χ.) έχτισε την Περσέπολη, ως πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: