29.9.14

Το Ιράκ ζητά επιστροφή αρχαιοτήτων από τους Κούρδους



Στην περιφέρεια του Κουρδιστάν έχουν ανακαλυφθεί αρχαιότητες, τουλάχιστον, πέντε χιλιάδων ετών

Σεπτέμβριος 29.2014.

Αρμπίλ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ απέστειλε επίσημη επιστολή  προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Κουρδιστάν, να επιστρέψουν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή της Βαγδάτης και εκτίθενται στα μουσεία  της περιφέρειας του Κουρδιστάν.


«Αυτοί [η Βαγδάτη] ζήτησαν επίσημα από τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της περιφέρειας του Κουρδιστάν και από το τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων να επιστραφούν όλες οι αρχαιότητες που σχετίζονται με την περιοχή του νότιου Ιράκ», είπε ο Μουλά Αουάτ προσθέτοντας ότι για το θέμα αναμένεται μια επίσημη απάντηση από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση.

Η αιτία του αιτήματος της Βαγδάτης είναι ότι από το 2012, μια σειρά εμπειρογνωμόνων και διεθνών πανεπιστημίων έχουν αρχίσει εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων και διενεργούν αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Κουρδιστάν, χωρίς να  έχουν πάρει την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης.

Η Περιφέρεια του Κουρδιστάν είναι η πατρίδα ορισμένων διάσημων αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής, σημειώνει το κουρδικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: