8.9.14

Μετεωρίτης προκάλεσε ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα της Νικαράγουα






Ειδικό συνεργείο ερευνά για τυχούσα ραδιενέργεια στο σημείο της έκρηξης

Σεπτέμβριος 8, 2014.

Η μυστηριώδης έκρηξη που συγκλόνισε την πολυπληθή πρωτεύουσα της Νικαράγουα, Μανάγκουα, δημιουργώντας έναν μεγάλο κρατήρα, έξω από την πόλη,  φαίνεται να προκλήθηκε από πτώση  μετεωρίτη, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή.


Περιέργως, δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό στον πληθυσμό των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης, αν και η πτώση έγινε κοντά στο αεροδρόμιο, αφήνοντας έναν κρατήρα 12 μέτρων.

 «Πρόκειται για πτώση μετεωρίτη. Έχουμε δει τον κρατήρα που προκάλεσε», δήλωσε ο Wilfredo Strauss, από το Ινστιτούτο Εδαφικών Μελετών της Νικαράγουας.

Ο μετεωρίτης έπεσε σε μια δασώδη περιοχή δίπλα στο αεροδρόμιο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και η ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή σε όλη την πρωτεύουσα.
Το χτύπημα του μετεωρίτη στο γήινο έδαφος ήταν τόσο ισχυρό που ο Wilfredo Strauss το αντιπαρέβαλε με σεισμό.

«Υπήρξαν δύο κύματα: το πρώτο, ένα μικρό σεισμικό κύμα που προκάλεσε η πτώση του μετεωρίτη στη γη και το δεύτερο που ήταν ισχυρότερο, προκλήθηκε από την επίδραση του ήχου», είπε.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν την περιοχή της πτώσης, την Κυριακή.

Ένας από αυτούς ο William Martínez, είπε ότι δεν ακόμη σαφές εάν ο μετεωρίτης κάηκε εντελώς ή αν έχει βυθιστεί στο έδαφος.

«Φαίνονται τα σημεία στις πλευρές του κρατήρα, όπου γδάρθηκαν από την πτώση του μετεωρίτη», δήλωσε ο Martínez.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Πρώτη Κυρία Rosario Murillo, είπε ότι η Μανάγκουα θα επικοινωνήσει με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία να προσπαθήσει να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες για «αυτό το συναρπαστικό γεγονός».

Οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά στην κρατήρα, δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι άκουσαν μια τρομερή έκρηξη και κάτι σαν υγρή σκόνη και άμμος, είχε γεμίσει στη περιοχή και μύριζε σαν κάτι καμένο.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: