6.9.14

Τα σαλιγκάρια μέρος της διατροφής του Homo Sapiens




Περίπου 30.000 χρόνια πριν, κατά την έναρξη της Άνω Παλαιολιθικής  και στη διάρκεια της Γκραβέττιας περιόδου, ο Homo Sapiens που ζούσε στις περιοχές της Μεσογείου, στην Ιβηρική Χερσόνησο, είχε ενσωματώσει στη διατροφή του τα σαλιγκάρια.


Η χρήση αυτής της πηγής για διατροφή είχε τεκμηριωθεί μόνο για πριν 10 χιλιάδες χρόνια, τόσο στη βόρεια Αφρική, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο η κατανάλωση σαλιγκαριών είναι πολύ παλαιότερη. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των απολιθωμάτων που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο (Cova de la Barriada) της περιφέρειας Μπενιντόρμ, στην επαρχία Αλικάντε της Ισπανίας, όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός κοχυλιών και στα τρία επίπεδα του χώρου, μαζί με λίθινα εργαλεία και άλλα ζωικά υπολείμματα.

Η έρευνα έγινε από το καταλανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης παλαιο-οικολογίας και Κοινωνικής Εξέλιξης με επικεφαλής τον Javier Fernández-López de Pablo.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή κατανάλωναν σαλιγκάρια πριν από τουλάχιστον 30 χιλιάδες χρόνια  και το συμπέρασμα ήρθε μετά την ανάλυση των απολιθωμένων κελυφών των μαλακίων, τη σύνθεσή τους και την ηλικία τους.

Η επιστημονική ομάδα, παρατήρησε ότι μεγάλος αριθμός σαλιγκαριών υπήρχαν σε τρία στρώματα της σπηλιάς, σε μια χρονολογική περίοδο από 31.000 έως 29.600 χρόνια πριν.
Τα κελύφη των σαλιγκαριών βρέθηκαν κοντά στο εσωτερικό των προϊστορικών 
νοικοκυριών, εκεί όπου χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα, όπου βρέθηκαν λίθινα εργαλεία και υπολείμματα άλλων ζώων.

Τα νοικοκυριά έκαιγαν ξύλα από πεύκο και κέδρο και τα σαλιγκάρια τα έψηναν στα κάρβουνα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Javier Fernández-López de Pablo, «Αυτή η τροφική συνήθεια ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα, για την περίοδο αυτή».

Οι ίδιος θα επισημάνει ότι για μια περίοδο 4.000 ετών η επιλογή των ενηλίκων ατόμων στην κατανάλωση σαλιγκαριών, ήταν σταθερή και ίσως αυτό να δηλώνει και την κλιματική μετάβαση της περιόδου.

Η προσθήκη αυτής της διατροφής, συμπίπτει με την εμφάνιση των πιο διαφοροποιημένων στρατηγικών διαβίωσης κατά τη διάρκεια της Γκραβέττιας  περιόδου, κατά την οποία εμφανίζεται δραστικά ο Homo Sapiens Ιβηρική Χερσόνησο, θα παρατηρήσει ο ερευνητής.


--


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: