23.10.14

Ουγγαρία: Πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει φόρο στο Διαδίκτυο




Οκτώβριος 23, 2014.

Η Ουγγαρία ετοιμάζεται  να παρουσιάσει τον πρώτο φόρο παγκοσμίως στην πρόσβαση στο διαδίκτυο.


« Αυτό είναι ένα παράδειγμα των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επικεφαλής του  κόμματος Φίντες, αναφέρει το ρωσικό Ria Novosti.

Ο υπουργός Οικονομίας Mihai Varga την Τετάρτη παρουσίασε σχέδιο που προβλέπει φόρο 150 φιορινιών ($ 0,62) για κάθε GB που καταναλώνεται από το χρήση.

Ο υπουργός είπε ότι ο φόρος θα πληρωθεί από τους παρόχους υπηρεσιών  Διαδικτύου, και θα είναι μια λογική συνέχεια των φορολογικών επιβαρύνσεων στις τηλεφωνικές κλήσεις και στα SMS, που εισήχθησαν το 2011.

Η εμπειρογνώμων της ΕΕ, Νέλι Κρουζ, πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη των ψηφιακών συστημάτων της ουγγρικής οικονομίας.

«Επιβολή φόρου στο Διαδίκτυο;- Όχι έξυπνη ιδέα. Αυτός ο φόρος θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στην πρόσβαση στο δίκτυο για τους καταναλωτές», είπε, σημειώνοντας ότι  η Ουγγαρία δεν έχει φθάσει ακόμη το μέσο όρο χρήσης του Διαδικτύου στην ΕΕ, ενώ τα ευρυζωνικά δεδομένα  και οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ακόμη πολύ χαμηλές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, Peter Banai,  η κυβέρνηση ελπίζει ότι με αυτό το φόρο θα αποκτήσει ετήσια 20 εκατομμύρια φιορίνια (περίπου 83 χιλιάδες δολάρια). 

Ωστόσο οι αντιδράσεις στο μέτρο από αντιπάλους στην καινοτομία, σε σελίδα που δημιουργήθηκε άμεσα στα κοινωνικά δίκτυα,  ήταν αρκετά μεγάλες, αφού σε λίγες ώρες, τουλάχιστον, 6 χιλιάδες διαφωνούντες υπέγραψαν σχετική δήλωση.

Επιπρόσθετα, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός φορέας στη χώρα, η εταιρεία Mayar Telekom προειδοποίησε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών  Διαδικτύου στην Ουγγαρία θα παραλύσει.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να εισαγάγει ένα νέο φόρο, οι μετοχές της Mayar υποχώρησαν σχεδόν κατά 4%.
Ωστόσο, το γραφείο τύπου της Κυβέρνησης, καθόρισε τους φόβους αβάσιμους...

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: