4.12.14

Βουλγαρία: αρχαιολογικά ευρήματα στην Θερμόπολη






Ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Θερμόπολη ή «Aqua Khalide», όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές του Μπουργκάς (Πύργου).
Η αρχαία πόλη είναι γνωστή για τα περίφημα λουτρά της.


Φέτος η περιοχή έχει ανασκαφθεί σε τρεις περιόδους κατά τις οποίες έχουν βρεθεί κυρίως νομίσματα από την πρώιμη βυζαντινή εποχή μέχρι την τουρκοκρατία.

Σε ανασκαφή που διενεργήθηκε στις 10 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν νομίσματα χάλκινα και ασημένια καθώς και ένα χρυσό  οθωμανικής εποχής.


Τα περισσότερα είναι του Δ΄ αιώνα, που εντοπίστηκαν στα ερείπια των ρωμαϊκών και βυζαντινών λουτρών.

Της ιδίας εποχή είναι τα μεταλλικά δαχτυλίδια και κουμπιά καθώς και δύο μολυβδόβουλα.
Σύμφωνα με τον Ντιμιτάρ Νικόλοφ, δήμαρχο της πόλης τα έργα στην περιοχή της Θερμόπολης συνεχίζονται και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση του λουτρού του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, καθώς και των αρχαίων συγκροτημάτων των λουτρών  όπου σύχναζαν Βυζαντινοί και Ρωμαίοι Αυτοκράτορες.

Ο ίδιος θα τονίσει ότι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα φιλοξενήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

 Συνοπτική ιστορία της λουτρόπολης

Η Θερμόπολις, δημιουργήθηκε εξαιτίας των θερμών ιαματικών πηγών της. Ευρήματα στην περιοχή ανάγονται,  ήδη, στην 1η χιλιετία π.Χ.,  τα οποία καθορίζονται ως αρχαία θρακικά. Οι Θράκες είχαν χτίσει ιερό των τριών νυμφών, προστάτιδες της υγείας, στις πηγές, όπου ανάβλυζε το θερμό ύδωρ.

Στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός έχτισε ένα μεγάλο συγκρότημα λουτρών και καθιέρωσε την Θερμόπολη ως κέντρο ανάπαυσης των Ρωμαίων, δίνοντας την ονομασία ‘Ακουα Χαλίντε»- θερμό νερό, όπως γράφει το ιστορικό της πόλης.



Τα λουτρά έγιναν διάσημα σε όλη την αυτοκρατορία και κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Μέγας, οικοδόμησε μια μεγάλη οχύρωση για να προστατεύσει το χώρο από τους εισβολείς.

Το φρούριο αποκαλούνταν Θερμόπολις και υπήρχε σε όλους τους επόμενους αιώνες και καθόριζε τα όρια του βουλγαρικού κράτους.

Το φρούριο και τα λουτρά, όπως αναφέρεται καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά την εισβολή των Λατίνων με την άλωση της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1204.

Στα 1563 ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θεραπεία του από την αρθρίτιδα  αποκατάστησε τα ρωμαϊκά λουτρά.

Τελευταία, γίνεται προσπάθεια αποκατάσταση του χώρου των αρχαίων λουτρών από τις τοπικές βουλγαρικές αρχές.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: