11.1.15

Φυλαχτό με παλινδρομική γραφή βρέθηκε στην Κύπρο




Το φυλαχτό περιέχει μια ελληνική επιγραφή 59 γραμμάτων, η οποία διαβάζεται το ίδιο και από το τέλος της, όπως και από την αρχή της. Είναι γνωστή ως ‘παλινδρομική γραφή’.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το φυλαχτό είναι 34,9 χιλιοστά πλάτος και 41,2 χιλιοστά ύψος, χρονολογείται στον 5ο ή 6ο αιώνα και βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Νέας Πάφου, στη νοτιοδυτική Κύπρο.

Η μία πλευρά του περιέχει πολλές εικόνες, συμπεριλαμβανομένης μια δεμένης μούμιας (πιθανότατα αντιπροσωπεύει την Αιγύπτιο θεό Όσιρις) που βρίσκεται  σε μια βάρκα μια απεικόνιση του Αρποκράτη, θεού της σιωπής, ο οποίος φαίνεται να κάθεται σε ένα σκαμνί κρατώντας το δεξί του χέρι μέχρι τα χείλη του.

Περιέργως το φυλαχτό εμφανίζει  μια μυθική κεφαλή σκύλου, του Κυνοκέφαλου, που φαίνεται να κρατά το ένα πόδι του μέχρι τα χείλη του, σαν να μιμείται τον Αρποκράτη.
Από την άλλη πλευρά του φυλακτού υπάρχει μια επιγραφή, γραμμένη στα ελληνικά που διαβάζεται παλινδρομικά:

ΙΑΕW

ΒΑΦΡΕΝΕΜ

ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ

ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ

ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ

ΙΘΟΝΥΟΜΕ

ΝΕΡΦΑΒW

ΕΑΙ

Οι ερευνητές έχουν βρει παρόμοια παλινδρομική γραφή σε άλλα μέρη του αρχαίου κόσμου, όπως γράφει ο Ιωακείμ Σλίβα (Joachim Śliwa), καθηγητής του Ινστιτούτου αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο
Jagiellonian της Κρακοβίας στην Πολωνία,  σε σχετικό άρθρο του.

Το φυλαχτό ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2011 από τους αρχαιολόγους στην αρχαία αγορά της Πάφου.

Η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας από το πανεπιστήμιο Jagiellonian, Ευδοξία Παπουτσή (Ewdoksia Papuci-Wladyka) η οποία προέβη στην ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου και ανακάλυψε το φυλαχτό, δήλωσε ότι ο αγορά λειτούργησε ως χώρος συγκέντρωσης του αρχαίου κόσμου.


Χριστιανοί και ειδωλολάτρες στην Κύπρο





Κατά τη διάρκεια του 5ου και 6ου αιώνα, η Κύπρος ήταν μέρος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε χωρισθεί στα δύο κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα και με την πτώση της Κύπρου στον έλεγχο της Ανατολής.

Όταν η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε στη διάρκεια του 5ου αιώνα, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, συνέχισε να ακμάζει για ακόμη περίπου χίλια χρόνια.Αυτή, αργότερα από τους ιστορικούς, ονομάστηκε ‘Βυζαντινή Αυτοκρατορία’.

Το φυλαχτό

Το φυλαχτό αποτελεί ένα στοιχείο το οποίο δείχνει ότι οι άνθρωποι στην Κύπρο είχαν παραδοσιακά πολυθεϊστικές πεποιθήσεις επί αρκετούς αιώνες, σύμφωνα με την Ewdoksia Papuci-Wladyka.

Η ίδια επισημαίνει ότι βρέθηκε στη δομή  που ονομάζεται ‘Οικία του Θησέα’ που περιέχει ένα μωσαϊκό με παγανιστικά στοιχεία και φαίνεται να επισκευάστηκε περί τον 7ο αιώνα μ.Χ.

«Μάλλον, όπως φαίνεται, τα χριστιανικά και τα ειδωλολατρικά στοιχεία συνυπήρχαν στην Πάφο, επί πολλούς αιώνες και το φυλαχτό αυτό χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους», είπε η Παπουτσή.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: