28.5.15

Εύξεινος Πόντος: Βρέθηκε βυζαντινό ναυάγιο με αμφορείς κρασιού




Ρωσικό ανιχνευτικό υποβρύχιο σκάφος εντόπισε στο βυθό του Ευξείνου Πόντου, ανοικτά από τη Σεβαστούπολη, ένα βυθισμένο ξύλινο ιστιοφόρο πλοίο που είναι γεμάτο με αμφορείς κρασιού.


Το ναυάγιο είναι μήκους 125 μέτρων και βρίσκεται μισο-σκεπασμένο στον λασπωμένο βυθό, σε βάθος 82 μέτρων.

Βυθίστηκε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Προφανώς το σκάφος αυτό έκανε θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ της Χερσονήσου της Ταυρίδας (Κριμαία) και Κωνσταντινούπολης. 

Αυτό το γιγάντιο για την εποχή ξύλινο θαλάσσιο μεταφορικό μέσο,  ήταν θαύμα της μηχανικής του αρχαίου κόσμου, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο πλοίο υπάρχουν σωροί από αμφορείς που από τις επιγραφές που βρέθηκαν επί αυτών χρονολογούνται  στο 10ο ή 11ο αιώνα.




Οι αμφορείς ήταν αεροστεγώς κλειστοί με κερί και ορισμένοι βρέθηκαν ανέπαφοι. Ρώσοι επιστήμονες θα αναλύσουν τον οίνο που περιέχουν οι αμφορείς, προκειμένου να εξάγουν πολυποίκιλα συμπεράσματα για τη βυζαντινή εποχή.

«Ομάδα 12 ατόμων που εργάζονται στο υπουργείο Άμυνας (δύτες), έχουν προσεγγίσει το ναυάγιο και το ερευνούν, ήδη, από τον Απρίλιο του 2015», είπε ο επικεφαλής του Συλλόγου Δυτών του Ροστόφ, Ρομάν Ντουνάεφ-Роман Дунаев.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου έγιναν οκτώ προσεγγίσεις στο ναυάγιο και έχουν ανασυρθεί πάνω από 40 αντικείμενα.

Η εξέταση του ευρήματος έγινε με εξειδικευμένο σκάφος και με τηλεκατευθυνόμενα οχήματα-ρομπότ.

Μια νέα αποστολή θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου, προκειμένου να εξετασθεί λεπτομερώς το ναυάγιο και να ανελκυσθεί ότι είναι δυνατόν και σημαντικό, όπως γράφει η «Комсомольская правда»

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: