15.8.15

Κριμαία: Ανακατασκευάστηκε ο ναός του Απόλλωνα




Στην πολύ σημαντική αρχαιοελληνική πόλη  της Ταυρικής (Κριμαίας), Παντικάπαιον, που σήμερα ονομάζεται Κέρτς, με την ευκαιρία ενός επιστημονικού  αρχαιολογικού συνεδρίου,  έγινε η παρουσίαση της ανακατασκευής του αρχαίου ναού του Απόλλωνα, που δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές της πόλης, τους Μιλήσιους, οι οποίοι  έφθασαν στην χερσόνησο αυτή  του Εύξεινου πόντου,  τον 6ο αιώνα π.Χ.


Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο είχε ως θέμα «Αρχαιολογία και Ιστορία του Βοσπόρου» και κατά τη διάρκεια του παρουσιάστηκε η έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή και μεταξύ αυτών και ένα ομοίωμα σε μικρή διάσταση του αρχαίου ναού του Απόλλωνα.


Ο ναός που έχει διαστάσεις 1:10, είχε αποτελέσει ένα από κεντρικά κτήρια της αρχαίας πόλης.

Η αρχική τοποθεσία του ναού βρίσκεται στην κορυφή του βουνού του Μιθριδάτη, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πόλη και το λιμάνι της.


Για τη δημιουργία του ομοιώματος του ναού,  εργάστηκε μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών, συντηρητών, κατασκευαστών και αρχιτεκτόνων.

Στο χώρο της έκθεσης οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική υπόσταση της περιοχής, με δεκάδες ευρήματα, επιγραφών και αγαλμάτων από το αρχαίο Παντικάπαιον που αποτέλεσε και την πρωτεύουσα του βασιλείου του Βοσπόρου.



--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: