7.9.15

Σιβηρία: Ανακαλύφθηκαν τελετουργικά προσωπεία από γύψο -7ος αιώνας π.Χ.




Στην περιοχή Κεμέροβο, βρέθηκαν σε κρύπτη τελετουργικά προσωπεία φτιαγμένα από γύψο καθώς και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό Ταστίκ που έκανε την εμφάνισή του κατά τον 7ο αιώνα π.Χ αλλά δεν αναφέρεται μετά  το 2ο αιώνα.


Το προσωπείο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα, φορούσε ο τελετάρχης, μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Κεμέροβο που βρίσκεται στο Ινστιτούτο ανθρώπινης οικολογίας της Σιβηρίας.

«Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θραύσματα από επιχρίσματα προσωπίδων, χάλκινες και σιδερένιες πόρπες, περισσότερα από 20 κεραμικά δοχεία διάφορων μορφών και άλλα.
Οι κρύπτες βρίσκονται σε αναχώματα και έχουν εντοπιστεί από αρχαιολόγους στην περιοχή. Ήταν ένα είδος ταφής της εποχής, όπου κατάφεραν να διατηρηθούν και αντικείμενα της αρχαίας εποχής.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Παβέλ Γκέρμαν,  60 παρόμοια αναχώματα έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και αρκετά από αυτά έχουν εξερευνηθεί από η δεκαετία του ’70 του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Ο Γκέρμαν έχει λάβει ορισμένα δείγματα των ευρημάτων τα οποία θα τα μεταφέρει στο εργαστήριο ώστε με ραδιοχρονολόγηση να καθοριστεί μια πιο ακριβής χρονολογία της κατασκευής των υλικών που ανήκουν στον πολιτισμό Ταστίκ (Таштыкской культуре).


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: