3.9.15

Σκόπια: Αποκαταστάθηκε ψηφιδωτό του 6ου αιώνα





Το ψηφιδωτό του νάρθηκα της βασιλικής Επισκοπής τους αρχαίους  Στόβους, της  αρχαίας Παιονίας, καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση που ανακαλύφθηκε, δηλαδή στον αρχαιολογικό χώρο των Στόβων.


Το ψηφιδωτό ανάγεται στον 6ο αιώνα,  ενώ η καταστροφή της Επισκοπής αναφέρεται στον 7ο αιώνα  από την κάθοδο των σλαβικών φυλών στις περιοχές της αρχαίας Παιονίας και αρχαίας Μακεδονίας.

Η Βασιλική  της Επισκοπικής έδρας, ήταν γνωστή ως ‘Βασιλική του Επισκόπου Φιλίππου’. Το μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε είχε έκταση 82 τετραγωνικών μέτρων, έχει ζωόμορφες παραστάσεις που περιβάλλονται από γεωμετρικά σχήματα, ενώ η δημιουργία του έγινε από πολύχρωμα βότσαλα.

Οι εργασίες αποκατάστασης υποστηρίχθηκαν από το σκοπιανό υπουργείο Πολιτισμού και γίνονται συνέχεια από τη στιγμή της απομάκρυνσής του από την αρχική θέση το 2012.

«Έχει γίνει ο καθαρισμός,  η στήριξη σε ένα νέο υπόστρωμα με ασβέστη από διάφορα θραύσματα που κάθονται επάνω σε μια κυψελοειδή επιφάνεια αλουμινίου. Η ολοκλήρωση των εργασιών θα περατωθεί το επόμενο έτος και θα είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αρχική του θέση στη Βασιλική», ανακοίνωσε το υπουργείο.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: