1.9.15

Κύπρος:Επιστρέφουν εκκλησιαστικοί θησαυροί που λεηλατήθηκαν από τους Τούρκους





Η Εκκλησία της Κύπρου ανακοίνωσε ότι 34 θησαυροί που εκλάπησαν από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, αναμένονται να επιστρέψουν την Παρασκευή στην Κύπρο, μετά από απόφαση του Εφετείου Μονάχου, στις 16 Μαρτίου, αντικείμενα που βρίσκονται στην κατοχή του Τούρκου λαθρέμπορα Αϊντίν Ντικμέν.


Μεταξύ αυτών  είναι 24 βυζαντινά κειμήλια και μερικά προϊστορικά αντικείμενα που προέρχονται από τη συλλογή του Χρ. Χατζηπροδρόμου από την εκκλησία του Αγίου Επίκτητου. 

Στα βυζαντινά κειμήλια περιέχονται βημόθυρα (Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, Μονή της Παναγίας στην Καντάρα), τοιχογραφίες από το Μοναστήρι του Αντιφωνητή Χριστού, την εκκλησία της Αγίας Σολομονής στο Κώμα Γιαλού και το Μοναστήρι της Παναγίας Αψιθιώτισσας στο Συγχαρί.

Περιλαμβάνονται, επίσης,  ένα χειρόγραφο του 17ου αιώνα (Ομιλάριο) από την Ιερά Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας και ένα ευαγγέλιο γραμμένο με το χέρι της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου που κλάπηκε κατά τη διάρκεια  της τουρκικής ανταρσίας το 1963.

Τον Οκτώβριο του 2013, 173 λείψανα επαναπατρίστηκαν κάτω από την ίδια άσκηση προσφυγής. Για τα υπόλοιπα 49 λείψανα (ως επί το πλείστον εικόνες ρωσικού στυλ καθώς και προϊστορικές αρχαιότητες) βρίσκονται σε εξέλιξη των νομικών διαδικασιών για την ανάκτηση και τον επαναπατρισμό τους το συντομότερο δυνατόν.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην κατεχόμενη από τους Τούρκους τμήμα της Κύπρου, μετά την εισβολή  του 1974, προωθήθηκε ένα δίκτυο αρχαιοκαπηλίας που είχε ως στόχο να ξεπουλήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Με την ενθάρρυνση και τη βοήθεια του τουρκικού στρατού, η αρχαιοκαπηλία έφερε μεγάλα κέρδη τους εμπλεκόμενους, αφού κυπριακοί θησαυροί κοσμούν ήδη ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Περισσότερες από 500 εκκλησίες που βρίσκονται στις περιοχές υπό τουρκική κατοχή από το 1974 έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί και έχουν μετατραπεί σε στάβλους, αποθήκες, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η κυπριακή κυβέρνηση και η εκκλησία έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και πολλές άλλες διεθνείς και θρησκευτικές οργανώσεις.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: