22.10.15

Στην αρχαία Καβύλη βρέθηκε χρυσό νόμισμα του Φιλίππου β΄









Χρυσό νόμισμα της εποχή του Φιλίππου Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας θρακικής πόλης Καβύλη, που εντοπίζεται στην πόλη Γιάμπολ,  στην κεντρική Βουλγαρία.


Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την ανασκαφική σεζόν, έφεραν στο φως σημαντικά ερείπια της αρχαίας πόλης όπως δήλωσε ο διευθυντής του ιστορικού  μουσείου του Γιάμπολ, Στέφαν Μπακιρτζίεφ στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το νόμισμα έχει ανάγλυφη την κεφαλή του Φιλίππου Β΄, γράφει ‘ΦΙΛΙΠΠΟΥ’,  είναι 1/8 του στατήρα και κόπηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας περί το 340-330 π.Χ., όπως εξήγησε  ο επικεφαλής των ανασκαφών, Μπακιρτζίεφ.

«Εικάζεται ότι το νόμισμα ανήκε σε άποικους που εγκαταστάθηκαν στην Καβύλη , πιθανόν Μακεδόνες στρατιώτες ή σε άλλους πολίτες  που ακολουθούσαν το βασιλιά στις ελληνικές πόλεις», γράφει το δημοσίευμα.

Στην άλλη όψη του χρυσού νομίσματος αναπαριστά τον  Ηρακλή φορώντας λεοντή με μια τρίαινα.

Η αρχαία Καβύλη κατοικούνταν μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Οι αρχαιολόγοι ερευνώντας τα στρώματα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ανακάλυψαν δύο πολύ καλά διατηρημένους κλιβάνους του 4ου αιώνα για την παραγωγή κεραμικών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανασκαφών,  η πόλη κατασκεύαζε κεραμικά σκεύη πολυτελείας αλλά και απλά για την εξυπηρέτηση της εστίας.

Τα ευρήματα θα ταξινομηθούν, θα καθαρισθούν και θα εκτεθούν στο  ιστορικό μουσείο της Γιάμπολ.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: