22.3.16

‘Υπό προστασία’ ο ναός του Δία του Αγοραίου, στη Μικρά Ασία



 Η καθηγήτρια αρχαιολογίας Χαβά Ισκάν Ισίκ, δείχνει τα καμμένα ερείπια του αρχαίου ναού στον Λάτμο


Αρχαίος ναός στον αρχαιολογικό χώρο του όρους Λάτμος- στην επαρχία Αϊδινίου στη Μικρά Ασία (Τουρκία),  καταχωρήθηκε πρόσφατα από τις τουρκικές αρχές ως μνημείο ‘ πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς’.



Ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος για την προστασία των οικοσυστημάτων μέσω του  επικεφαλής του, Μπαχατίν Σουρουτσού, εξέφρασε τη χαρά του για την απόφαση αυτή λέγοντας ότι το  όρος Λάτμος πρέπει να προστατευθεί στο σύνολό του.



«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη στην περιοχή  του Λάτμου είναι ο ναός με τον Οβελίσκο. Είναι ένα μέρος όπου η ζωή συνεχίστηκε  μέχρι το 6.000 π.Χ. Είναι μια περιοχή  στην οποία κανείς μπορεί να ταξιδεύσει μέσα από την ιστορία των ιστορικών αντικειμένων.

Πρόσφατα η περιοχή του Οβελίσκου πυρπολήθηκε από ανθρώπους που δεν έχουν συλληφθεί. Εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου γίνονται με την επίβλεψη των υπαλλήλων του μουσείου του Αϊδινίου.


Ο αρχαίος ναός είναι αφιερωμένος στον Δία τον Αγοραίο. Το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου κατέθεσε μήνυση κατά εκείνων που πυρπόλησαν  τον αρχαίο ναό. Μετά την πυρκαγιά τα χρώματα του ναού έχουν υποστεί ζημίες και θα εξετασθούν από τους εμπειρογνώμονες της διεύθυνσης  του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες», είπε.



Οι βραχογραφίες εκτιμάται ότι είναι οκτώ χιλιάδων ετών

 
Στην ορεινή περιοχή του Λάτμου, βρίσκονται επίσης βραχογραφίες που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή, αλλά πολλά έργα τέχνης απειλούνται  από ένα λατομείο που άνοιξε στην περιοχή, σύμφωνα με την καθηγήτρια αρχαιολογίας Χαβά Ισκάν Ισίκ.


Το δημοσίευμα της ‘Χουριέτ’ σημειώνει ότι οι βραχογραφίες στον Λάτμο ανακαλύφθηκαν το 1949 από την Γερμανίδα αρχαιολόγο  Ανελίζ Πεσλόβ- Μπιντοκάτ. Θεωρούνται τα πιο σημαντικά  ευρήματα των τελευταίων χρόνων στην Ανατολία και χρονολογούνται από τα τέλη της Νεολιθικής και της Χαλκολιθικής εποχής.


Οι Τούρκοι το όρος Λάτμος το ονομάζουν Beşparmak (Πενταδάκτυλο).
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: