26.5.16

Ρωσικό δημοσίευμα: «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ‘παραποίησαν’ το σλαβικό αλφάβητο»






«Στις 24 Μαΐου κάθε χρόνο σε όλες τις σλαβικές χώρες γιορτάζεται  η Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού, με τον εορτασμό των Κυρίλλου και Μεθοδίου- Διαφωτιστών των Σλάβων και δημιουργών του αλφαβήτου μας», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα και συνεχίζει: 



Αλλά είναι πράγματι  η πατρότητα του αλφαβήτου δικιά τους; Για την ιστορία της προέλευσης της ρωσικής γραφής αναλύει ο Βλαντίμιρ Ντεβάτοφ, τραγουδιστής και επικεφαλής του Κέντρου Ρωσικού Πολιτισμού και Τέχνης, Καλλιτέχνης του Ρωσικού Λαού.



Η επίσημη εκδοχή



Οι αδελφοί Κύριλλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) και Μεθόδιος (το κοσμικό όνομα είναι άγνωστο- πιθανότατα Μιχαήλ) κατάγονταν από οικογένεια Βυζαντινού στρατιωτικού διοικητή, όπως σημειώνει ο Βλαντίμιρ Ντεβάτοφ.



Ο Μεθόδιος αφιέρωσε αρχικά τον εαυτό του στην στρατιωτική καριέρα και περίπου το 852, εκάρη μοναχός  και αργότερα έγινε ηγούμενος μονής.



Ο Κύριλλος από νεαρή ηλικία είχε μια λαχτάρα για τις φιλολογικές επιστήμες και είχε εξαιρετικές ικανότητες- ο ίδιος εκπαιδεύθηκε στην Κωνσταντινούπολη από κορυφαίους επιστήμονες της εποχής του- τον Βυζαντινό Λέοντα Γραμματικό και τον Φώτιο- μέλλοντα Πατριάρχη. Μετά την εκπαίδευση, χειροτονήθηκε ιερέας και υπηρέτησε ως βιβλιοθηκάριος.



Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο και μετέφρασαν από τα ελληνικά στα σλαβικά πολλά λειτουργικά βιβλία, μεταξύ αυτών που επιλέχθηκαν, ήταν από το Ευαγγέλιο, οι Αποστολικές Επιστολές και το ψαλτήρι και συνέβαλαν στην εισαγωγή και την εξάπλωση της λειτουργίας στη σλαβική.



Με βάση τη βαθιά γνώση του ελληνικού και ανατολικού πολιτισμού, συνέθεσαν τη  διαθέσιμη εμπειρία της σλαβικής γραφής, προσφέροντας στους  Σλάβους το αλφάβητό τους.




Η κληρονομιά των Κυρίλλου και Μεθοδίου είχε μεγάλη επιρροή στον πολιτισμό των σλαβικών χωρών: Βουλγαρία, Ρωσία, Τσεχία, Σερβία, Κροατία. 




Αναπτύχθηκε η γραφή και δόθηκε ώθηση στην εξέλιξη της ρωσικής λογοτεχνίας και της παιδείας και στη συνείδηση πολλών γενεών των Σλάβων, οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος συνδέθηκαν  με τα σλαβικά σύμβολα γραφής και τη σλαβική κουλτούρα.




Επισήμως, σε κρατικό επίπεδο, η μνήμη τους  γιορτάστηκε επίσημα, πρώτη φορά, για τη δημιουργία του αλφαβήτου μας,  στα χίλια χρόνια της σλαβικής γραφής – το 1863.




Στη σοβιετική εποχή, βέβαια, αυτή η ημερομηνία είχε ξεχασθεί από τις αρχές και αποκαταστάθηκε μόνο το 1986, με αφορμή τον εορτασμό της πόλης Μουρμάνσκ.



Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη η Βόλογκντα, η Νίζνι Νόβγκοροντ και από το 2010 γιορτάζεται συνεχώς, η Ημέρα της Σλαβικής Γλώσσας, στην πρωτεύουσα Μόσχα.




Μία εναλλακτική εκδοχή




(Συνεχίζει το ρωσικό κείμενο):  Όλα τα παραπάνω- είναι, τρόπον τινα, η επίσημη εκδοχή.
Αλλά υπάρχει και άλλη άποψη. Αυτή έγκειται στο γεγονός ότι τα θεμέλια  της ρωσικής και της παλαιάς σλαβικής γλώσσας και γραφής, σε αυτήν τη γλώσσα, υπήρχαν πολύ πριν από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο!



Υπήρχαν διάφορα είδη της αρχαίας σλαβικής γραπτής γλώσσας, και η πιο κοινή από αυτές θεωρείται η ιερή ρωσική γραφή, που χρησιμοποιούνταν από τους ιερείς στις ιερατικές και δημόσιες συμβάσεις.
Η ύπαρξή της έχει αποδειχθεί από τους επιστήμονες και τους γλωσσολόγους, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο βασισμένοι πάνω σε αυτήν!



Η εν λόγω όμως σλαβική γραφή, βασίζονταν πιο πολύ σε εικόνες. Δηλαδή οι χαρακτήρες της γραφής ήταν κυρίως εικόνες και δεν υπήρχε στοιχείο προφορά τους.



Αυτή η γραφή  αποτελούνταν από 49 χαρακτήρες και οι Κύριλλος και Μεθόδιος άφησαν κατά μέρος τους χαρακτήρες με ήχους και έννοιες που δεν υπήρχαν στο ελληνικό αλφάβητο και ‘παραποιώντας’ τη παλιά ρωσική, έκαναν τη σλαβική γραφή, βασισμένη στην ελληνική.




Ποια είναι η αλήθεια;




Κατά τη γνώμη μου και η επίσημη εκδοχή και η εναλλακτική έχουν ένα σημείο επαφής.
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, είναι πιθανόν να χρησιμοποίησαν την (παλαιά) γραφή ως βάση. Αλλά εάν πούμε ότι «παραποίησαν» τη παλιά σλαβική – αυτό είναι λάθος!



Την βελτίωσαν και την εμπλούτισαν, δημιουργώντας το σλαβικό αλφάβητο.



Το έργο που έγινε από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο είναι πολύ σημαντικό- με το διαθέσιμο γραπτό υλικό αναβάθμισαν με τη βοήθεια του ελληνικού αλφαβήτου, το οποίο ήταν σημαντικά βελτιωμένο με μικρότερα σε μέγεθος γράμματα και έδωσαν μια ισχυρή ώθηση στη σλαβική γραπτή γλώσσα με ένα τεράστιο αριθμό βιβλίων και περιοδικών.



Ο Κύριλλος και ο Μεθοδιος, ως μοναχοί εμφανίσθηκαν μόνο στην Ορθόδοξη Ρωσία, ενδιαφέρθηκαν να εγγράψουν στη νέα γλώσσα τα θεία και πνευματικά βιβλία.




Κατά τη γνώμη μου, ο εκσυγχρονισμός ο οποίος οφείλεται στον Κύριλλο και τον Μεθόδιο είναι πάντα επίκαιρος για την ανάπτυξη της γραπτής γλώσσας μας και της εθνικής μας κουλτούρας.
Τέλος πάντων, ο εορτασμός της ένωσης των σλαβικών πολιτισμών είναι το σημαντικότερο! 



Αυτό είναι το κύριο αποτέλεσμα των πράξεων του Κυρίλλου και Μεθοδίου. Το ότι είμαστε, πράγματι, ενωμένοι!






Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Московский Комсомолец»




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: